Wilt u adverteren?

Jaarlijks zijn minimaal 90.000 kinderen in Nederland slachtoffer van tenminste één vorm van kindermishandeling

Den Haag, 9 november 2020 – Ieder kind dat slachtoffer is van geweld, is er één te veel. Uit onderzoek1 blijkt dat naar schatting 90.000 tot 127.000 kinderen van 0 tot en met 17 jaar jaarlijks slachtoffer zijn van kindermishandeling. Om daar aandacht voor te vragen vindt van 16 tot en met 22 november de Week tegen Kindermishandeling plaats. In die week gaat onder andere de documentaire ‘Jij bent de baas’ online in première. De campagne ‘Ik doe iets tegen huiselijk geweld’ staat dan eveneens in het teken van kindermishandeling.



Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Dus niet alleen lichamelijk geweld, maar ook emotionele mishandeling of verwaarlozing vallen eronder. Als je kindermishandeling in je omgeving vermoedt of als je zelf wordt mishandeld, kan erover praten of advies vragen het begin van een oplossing zijn.



Activiteiten in de Week tegen Kindermishandeling
Tijdens de Week tegen Kindermishandeling vinden diverse activiteiten plaats die laten zien waarom het belangrijk is een eerste stap te zetten als je denkt dat een kind in jouw omgeving wordt mishandeld. Zo gaat de documentaire ‘Jij bent de baas’ online in première. Hierin blikken drie ervaringsdeskundigen samen met de hulpverleners uit hun jeugd terug op de periode dat ze met elkaar te maken hadden. Ook komt de EO-documentaire en het boek ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’ uit. Verder geven ervaringsdeskundigen samen met professionals of wetenschappers online ervaringscolleges, zijn er gastcolleges op scholen en wordt op de website weektegenkindermishandeling.nl een digitaal magazine met ervaringsverhalen gepresenteerd.



Praten en hulp inschakelen helpt
Linda* weet uit ervaring dat het helpt om actie te ondernemen als je kindermishandeling vermoedt. Ze vertelt: “De dochter van een kennis zag er steeds onverzorgder uit. Ik had het gevoel dat het daar thuis niet goed ging. Toen heb ik mezelf uitgenodigd op de thee. De moeder had het zichtbaar zwaar. Ik liet haar weten dat ik altijd wilde helpen. Daarmee kreeg zij direct wat lucht. Er kwam ook hulp van maatschappelijk werk, waardoor het al snel beter ging in het gezin. Ik vond het moeilijk om die eerste stap te zetten. Maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Het was het zetje dat de moeder nodig had, om hulp te vragen.”


Tips voor het zetten van een eerste stap
Als je kindermishandeling vermoedt, kun je op verschillende manieren in actie komen. Een eerste stap zetten, hoe klein dan ook, kan het begin zijn van een oplossing. Bijvoorbeeld:
1. Bespreek je zorgen met iemand die het kind ook kent, zoals een buurvrouw, leerkracht of familielid.
2. Praat met het kind om wie het gaat of met de persoon van wie je denkt dat die het kind niet goed behandelt. Stel hierbij altijd je eigen veiligheid voorop.
3. Vraag om hulp of advies via Veilig Thuis. Dat kan ook anoniem en 24/7 op 0800-2000 of via de chat. Bij Veilig Thuis kun je ook terecht als je erover twijfelt of het wel om kindermishandeling gaat.

Hulp en advies
Ben je jonger dan achttien en word je mishandeld? Neem dan voor hulp en advies contact op met de Kindertelefoon via kindertelefoon.nl of op 0800-0432.


Vermoed je dat een kind in jouw omgeving te maken heeft met huiselijk geweld? Het houdt niet op, totdat je iets doet. Kijk op ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl. Daar lees je wat je kunt doen, hoe je mishandeling kunt herkennen en hoe anderen in actie kwamen.
 
*In verband met de privacy van de geïnterviewde is in dit artikel een fictieve naam gebruikt.
 
1 Prevalentieonderzoek huiselijk geweld en kindermishandeling, Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, 2019

De Rozet