Wilt u adverteren?

In samenwerking met Omroep Gelderland presenteert Joris Linssen op 3 november een aflevering van “Voor wie steek jij een kaarsje op”, waarin overledenen uit Gelderland worden herdacht.

Joris was het bedevaartsoord Maria van Renkum, in Renkum.
Styliste Nina Gertsen herdenkt met haar kaarsje haar opa en oma. Ze groeide dicht bij hen op: “Ze waren heel hip, niet standaard.” Oma droeg altijd heel veel sierraden en Nina draagt één van haar kettingen. Toen bleek dat ze beiden ernstig ziek waren, besloten ze om samen te overlijden: “Ik mis ze, maar het is goed zo.”
Er klinkt ook muziek in de mooie kapel. Roma Heina Mirando-Weiss brengt een muzikale ode aan zijn overleden vrouw Inge, samen met zijn zwager – haar broer.

Naast bijzondere ontmoetingen op het kerkhof zijn er mooie reportages.
Op 2de Pinksterdag overleed Dominicanes Holkje van der Veer, die ook wel de “hipste non van Nederland” werd genoemd. Aan het woord komen haar broer Wytze en haar vriendinnen Ria en Els, waarmee ze zong in de cantorij van het het Dominicanenklooster in Huissen. De laatste keer dat Holkje voorging zullen ze nooit meer vergeten. Ze was helemaal lyrisch over de natuur die ze zag ontluiken op weg naar de kapel en die liefde bracht ze op de kerkgangers over. Broer Wytze vertelt over hun jeugd in de Amsterdamse wijk Osdorp en hoe Holkje als kind verbaal korte metten maakte met pesters: “Ze kon verschrikkelijk schelden”. Ria en Els zingen de hymne “Ubi Caritas” voor haar, want daar stond Holkje voor: “Waar vriendschap is en liefde, daar is god.”
Een zonnestraal op he graf van haar vader, was voor wetenschapper Judith Peters uit Nijmegen de aanleiding om onderzoek naar “symbolische onsterfelijkheid”: bijzondere ervaringen, die troost bieden na het overlijden van een dierbare. Een vlinder, een geur of een bijzondere droom. Voor Judith was het duidelijk: de dood beëindigt het leven, maar niet de relatie. Zelf overleed ze in juni op 31-jarige leeftijd aan kanker.
Peter Noordman kende iedereen in Apeldoorn en omgeving als “Bijen Peter”. Door imker te worden, gaf hij zijn leven een nieuwe impuls. De bijen kregen hem als het ware op het rechte pad. Als dank zorgde hij met veel passie voor de beestjes. Hun honing trok veel nieuwe klanten bij StadsAkkers, waar Peter een tweede huis en tweede familie had gevonden. Afgelopen augustus overleed hij en hij wordt erg gemist door familie en vrienden.

Door het branden van een kaars en het vertellen van persoonlijke verhalen leeft de herinnering voort van de mensen die we missen. Wil jij ook een kaarsje aansteken? Dat kan op www.voorwiesteekjijeenkaarsjeop.nl.

De Rozet