Wilt u adverteren?

Stad vol verlangen | 30.01.2024 | 20:00 – 21:30 uur | Thiemeloods

Nijmegen profileert zich als Waalstad, maar klimaatscenario’s voorspellen dat de titel ‘waterstad’ de lading in de toekomst beter zal dekken. Hoe ziet de Waalstad en zijn omgeving er over honderd jaar uit, en hoe kunnen architectuur, de verbeelding en verhalen bijdragen aan het uitdragen van een nieuwe identiteit als waterstad? Luister naar presentaties van landschapsarchitect Mathieu Schouten, klimaatonderzoeker Wim Timmermans, architect Koen Olthuis en neerlandica Lotte Jensen verlang mee naar een toekomst met het water.

Naast een bar slechte waterkwaliteit – het Nederlandse water behoort tot het meest vervuilde water in Europa – kenmerkt de watercrisis zich ook door langere periodes van stijgende waterspiegels, droogte en korte periodes van hevige neerslag. De waterhuishouding in steden en dorpen staat stevig onder druk en dat probleem zal de komende jaren naar verwachting alleen maar groter worden. Ruimtelijke uitdagingen liggen op het vlak van waterregulatie en het inspelen op klimaatscenario’s. Een paar jaar geleden startte regio Rijk van Maas en Waal de ‘Regionale Adaptatie Strategie’ (RAS), waarin is afgesproken dat de regio in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust moet zijn. 

Arnhem-Nijmegen 2120
Op regionale schaal werkte Wageningen University & Research onlangs in opdracht van Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR) een visie uit voor de GMR in 2120. Stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en -ontwerpers en andere deskundigen werkten deze toekomstvisie op basis van wetenschappelijke inzichten, met als doel om het gesprek over de toekomst aan te gaan en de belangrijke keuzes te agenderen die we vandaag al kunnen maken. Klimaatonderzoeker Wim Timmermans (Wageningen University & Research) en landschapsarchitect Mathieu Schouten (Groene Metropoolregio) vertellen over de visie GMR 2120 en hoe water en landschap daarin maatgevend zijn.

Verbeelding en verhalen
Architect Koen Olthuis (Waterstudio.nl) laat zien hoe architectuur een ruimtelijk antwoord kan geven op stedelijke problemen rondom water en klimaatverandering. Net als vele andere steden wereldwijd ligt ook Nijmegen aan het water en zijn we gedwongen om de relatie tussen water en gebouwde omgeving te herzien. Aan de hand van voorbeelden wereldwijd laat Olthuis zien hoe klimaatadaptief ontwerpen en flexibele strategieën kunnen leiden tot verrassende nieuwe waterarchitectuur. 

Neerlandica en filosoof Lotte Jensen (Radboud Universiteit) – schrijver van Wij en het water – spreekt een column uit over de verbeelding van het water in de Nederlandse literatuur. Samenleven met het water zit ingebakken in ons DNA: ondanks onze van oudsher fiere houding ten aanzien van het water zijn we meer dan alleen in strijd met het water. Jensen vertelt hoe verhalen ook de drager kunnen worden van de toekomstvisie van de waterstad. 

Na hun presentaties gaan Wim Timmermans, Mathieu Schouten, Lotte Jensen en Koen Olthuis in gesprek met de gespreksleider en het publiek. 

Datum: dinsdag 30 januari 

Tijd: 20:00 – 21:30 uur

Locatie: Thiemeloods, Nijmegen
Tickets (€5,-) te koop via www.architectuurcentrumnijmegen.nl | studenten gratis

Dit programma is onderdeel van de themareeks ‘Stad vol verlangen’. Daarin onderzoekt ACN hoe het verlangen van de stad weer aangewakkerd kan worden, om te verleiden tot een toekomst gebouwd is op een fundament van dichtbij, klein, minder en samen.

De Rozet