Wilt u adverteren?

Om iets van de maansverduistering komende maandag te zien moet er veel meezitten. Vanuit ons land is sowieso alleen het begin van de verduistering te volgen, omdat de maan om 5:45 uur ondergaat. Daarnaast kan het weer roet in het eten gooien.

De maan bevindt zich bij het begin van de goed zichtbare verduistering om 4:28 uur aan de zuidwestelijke hemel op een hoogte van ongeveer 8 graden. Dat is al vlak boven de horizon. Om 5:29 uur begint de totale verduistering, maar kort daarna zal de maan rond 5:45 uur ondergaan. Bovendien komt de zon dan op. Er zal dan ook geen verduistering te zien zijn aan een donkere hemel, maar aan een blauwe hemel.

Doordat de maan zo laag aan de horizon staat is het belangrijk om vrij uitzicht te hebben naar het zuidwesten. Op het platteland, zonder bossen richting het zuidwesten, kan dan genoten worden van de maansverduistering.

Te zien of niet te zien?

Om deze maansverduistering te zien moet je dus al zorgen voor de juiste kijkomstandigheden. Daarnaast moet het tussen 4:28 en 5:45 uur wel helder zijn. De verschillende weermodellen tonen een risico dat er precies tijdens de vroege maandagochtend wolkenvelden over ons land trekken. Daarnaast bestaat er ook een kans dat er in de nacht laaghangende bewolking of mist ontstaat. Of dat daadwerkelijk zo is weten we pas kort van tevoren.

Volgende maansverduisteringen

De volgende totale maansverduistering vindt plaats op 8 november 2022. Deze eclips is in ons land niet te zien, want de maan is bij ons niet op. Op 5 mei 2023 vindt opnieuw een gedeeltelijke maansverduistering, maar deze is minder spectaculair omdat deze verduistering zich niet in de kernschaduw bevindt, maar slechts in de bijschaduw blijft en dat is met het blote oog niet te zien. De volgende volledige maansverduistering in ons land is op 7 september 2025.

De Rozet