Wilt u adverteren?

Dinsdag 23 april 2024 | 10.00-14.00 uur | KNNV  | Reindersmeer.  Een tocht rond een reusachtige zandput in de Maasduinen bij Well. Vertrek: vanaf de P-plaats sluis Reindersmeer in Well. Bosbrasserie Bosserheide 3e, 5855EA Well. Iedereen is welkom. Deelname gratis. Eten en drinken mee. Opgeven is niet nodig. Excursieleider en info Jan Nillesen tel. 0485 574780

Het Reindersmeer ligt bij de voormalige sluis in de Bosserheide in Well. Sinds 1999 is het gebied rondom het meer onderdeel van Nationaal park De Maasduinen.

Met het kraakheldere, azuurblauwe water lijkt het in de zomerdagen net alsof je op vakantie bent in Zuid Europa.

Ontstaan door ontzanding

In de jaren zestig werd op de Bergerheide begonnen met de winning van industriezand voor de betonindustrie. Door deze ontzandingen het Reindersmeer. Rondom het (45 meter diepe en 130 ha grote) Reindersmeer speelt de natuur de hoofdrol. De oevers zijn begroeid met heide, gras, mossen en andere planten.  Het meer en  zijn omgeving vormt een belangrijke, natuurlijke schakel tussen de Bergerheide en de Hamert.

Het Reindersmeer kleurt van blauwgroen naar lichtbruin.

Op de hellingen zijn tinten als licht groenwit, helder geel en vuilgrijs te ontdekken. Hier en daar zelfs baksteenoranje, donkerbruin en pikzwart. De ene plek is zeer grindrijk, op een andere plek ligt alleen fijn zand. Hier groeit een eenzaam bolletje blauwgroen buntgras, iets verderop strekt zich een rechte lijn van frisgroen mos met witte berkenstammen uit. Wind en water laten op de hellingen vormen ontstaan als in verre woestijnen en kusten. Dit alles is geen toeval. 

Om actieve landschappen met diepe geulen en stuivend zand te zien reis je normaal naar het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan de duinen van de Sahara of de Gobi woestijn of de badlands van Noord-of Zuid Amerika. In miniatuur zijn deze landvormen langs het Reindersmeer te zien. Dat geldt ook voor kustlandschappen zoals lagunes, baaien en kapen.

 

De Rozet