NIJMEGEN. De gemeentelijke subsidiepot waaruit Nijmegenaren sinds december vorig jaar 400 euro kunnen aanvragen om hun oude brom- of snorfiets van voor 2011 te slopen, is al bijna helemaal gebruikt. Tot nu toe lieten al zo’n 135 mensen hun vervuilende vervoersmiddel slopen. Een kwart van de aanvragers verving direct met een aanvullende subsidie hun oude brommer met benzinemotor voor een elektrische fiets of een elektrische brom- of snorfiets. Daarvoor was nog eens 400 euro extra beschikbaar.
In totaal was vanaf december bijna 75.000 euro beschikbaar. Aanvragen die vóór vrijdag 5 maart 17.00 uur worden gedaan, worden nog aangenomen en toegekend als aan de voorwaarden wordt voldaan. Daarna sluit de regeling.
Omdat aanvragen nog in behandeling zijn, heeft de gemeente nog geen definitieve cijfers beschikbaar, maar tot deze week kwamen de meeste sloop- en vervangaanvragen uit Dukenburg (36), Nijmegen-Oost (31), Nijmegen-Midden en Nijmegen-West (allebei 19).
Wethouder Harriët Tiemens is blij met het succes van de regeling: “De subsidie helpt inwoners om de stap te zetten naar duurzamer vervoer. Ook kunnen inwoners met oude brom- en snorfietsen zich zo voorbereiden op de toekomstige milieuzone in het centrum van Nijmegen. Vanaf 2025 zijn brom- en snorfietsen van voor 2011 hier namelijk niet meer toegestaan. We weten bovendien dat die oude modellen voor stevige pieken in luchtvervuiling zorgen. Daar hebben vooral andere weggebruikers last van en het is slecht voor de gezondheid. Dat het zo hard zou gaan, is boven verwachting. Deze week was er opnieuw een groot aantal aanvragen waardoor we nu voorlopig de regeling stop moeten zetten. Maar volgend jaar is er hoe dan ook weer geld beschikbaar. Ik wil wel kijken of we de regeling zo kunnen aanpassen dat er alweer iets eerder geld beschikbaar komt. De behoefte is er overduidelijk en de aanvragen zijn ook nog eens mooi verdeeld over de hele stad.”
Schone lucht op fietspaden en wegen
Brom- en snorfietsen met een benzinemotor zorgen voor een piek in de luchtvervuiling op de weg. Met name de oude modellen van voor 2011 zorgen voor veel uitstoot van stoffen zoals fijnstof en benzeen. Deze stoffen zijn ongezond voor de bestuurders zelf, maar ook voor fietsers en voetgangers. De subsidieregeling is een van de manieren om daar iets aan te doen. De regeling loopt tot en met 2022. Per jaar kan subsidie worden aangevraagd tot het geld op is.
30 maatregelen voor schone lucht
Slechte luchtkwaliteit is, na roken en de combinatie van slecht eten en weinig bewegen, het derde grote gezondheidsrisico in Nederland. De afgelopen jaren is de lucht in Nijmegen al veel schoner geworden, maar het kan nog beter. In juli 2020 stelde de gemeente daarom 30 maatregelen op voor schonere lucht met minder luchtvervuiling. De sloop- en vervangregels is ook zo’n maatregel. In 2020 tekende de gemeente Nijmegen bovendien het Schone Lucht Akkoord. Met dit akkoord gaf de gemeente aan samen met deelnemende provincies, gemeentes en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) te werken aan schone lucht voor iedereen.