Wilt u adverteren?

Fiets tijdens het Hemelvaartweekend de Ride4School en werf fondsen om meisjes in Kenia en Oeganda in het zadel te helpen. ‘Nog nooit eerder zijn we getuige geweest van onderwijsverstoring op zo’n grote schaal’, zei Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO. Sinds maart vorig jaar onderbrak de corona pandemie het onderwijs van ongeveer 33 miljoen leerlingen in Kenia en Oeganda. Nu de scholen weer open gaan, na een jaar lang geen onderwijs, keren veel meisjes niet meer terug naar school.

De 20-jarige Bridget bijvoorbeeld vertrok afgelopen maand naar Saudi-Arabië om geld te verdienen zodat het onderwijs van haar broers betaald kan worden. Want als gezinnen geen onderwijs voor alle kinderen kunnen betalen, sturen ze liever jongens dan meisjes weer naar school. Maar dat is niet de enige reden waarom vooral meisjes niet meer terugkeren naar school. Het aantal tienerzwangerschappen steeg enorm tijdens de pandemie door seksuele uitbuiting. De meisjes die zwanger raken keren zelden weer terug naar school, op uitzonderingen na zoals dit 13 jarige meisje dat beviel tijdens haar examens (https://www.monitor.co.ug/uganda/news/national/13-year-old-girl-gives-birth-during-primary-leaving-exams–3343314). Daarnaast is ook het aan tienerhuwelijken flink toegenomen.

School is cruciaal voor meisjes. School biedt toekomstperspectief en sociaal-maatschappelijk steun en voorlichting over bijvoorbeeld seksuele en reproductieve gezondheid. Daarom zet Stichting Cycling out of Poverty zich momenteel in om zoveel mogelijk meisjes weer terug in de schoolbanken te krijgen door hen te voorzien van een fiets. De fiets helpt bij het overbruggen van de vaak lange afstanden naar school en is een extra incentive om terug te keren naar school. En door hen weer in de schoolbanken te krijgen helpt het ook om tienerzwangerschappen en tienermoeders beter te monitoren. Doe daarom mee met de Ride4School!

Wat is de Ride4School
De Ride4School is een challenge voor alle leeftijden en vermogens. Kies een afstand die bij je past: 400, 200, 100 of 40 kilometer en fiets deze afstand in het lange weekend van Hemelvaart van donderdag 13 mei tot en met zondag 16 mei. Je mag zelf bepalen of je deze afstand in 4 dagen fietst (of 3 of 2) of zelfs in 1 dag. Dus jouw challenge ligt ergens tussen 400 kilometer in 1 dag tot 40 kilometer dauwtrappen op Hemelvaartsdag (of deze 40 kilometer over 4 dagen uitsmeren). Je mag ook zelf kiezen hoe je deze afstand fietst: op een racefiets, mountainbike, electrische fiets, bakfiets, SWAP-fiets, of zelfs op de rollerbank of indoortrainer in huis.

Doe mee!
Kies jouw eigen #Ride4School challenge en schrijf je in op https://www.coop-africa.org/nl/events/ride4school-2021/. Maak direct je persoonlijke fondsenwervingspagina aan en doneer dan als eerste. Deel je #Ride4School challenge op je social media kanalen en vraag vrienden, familie, collega’s om ook een donatie te doen of nodig ze uit om zelf ook een #Ride4School challenge aan te maken. Deelnemen is gratis, en iedere deelnemer ontvangt na afloop een digitaal certificaat met jouw actie opbrengst. Samen willen en kunnen we 10.000 euro ophalen. Elke euro die jij ophaalt wordt verdubbeld door Stichting De Roeper zodat we meer dan 150 meisjes weer in de schoolbanken kunnen krijgen met een fiets. Doe mee!

De Rozet