Wilt u adverteren?

GROESBEEK – Dinsdag 7 februari om 14.00 uur opent in de bibliotheek Groesbeek een tijdelijke expositie over Canadese Inheemse Strijders. De expositie is vrij toegankelijk en tot 15 maart te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van de bibliotheek. Aansluitend presenteert de Canadese Janet Love Morrison in de bibliotheek om 15.00 uur haar historische roman ‘The Hawk and the Hare’. Haar verhaal is geïnspireerd op de diepe vriendschap tussen haar vader en de inheemse soldaat Reggie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De expositie bestaat uit afbeeldingen van inheemse strijders uit de periode 1812 tot 1945, een serie foto’s uit beide wereldoorlogen en een kleine maar bijzondere collectie inheemse objecten. In een andere vitrine zijn achtergelaten Canadese attributen uit de Tweede Wereldoorlog te zien.

De geschiedenis van de Canadese inheemse strijders in de afgelopen eeuwen is even boeiend als beschamend. Het was een constante strijd voor behoud van land, cultuur en erkenning die tot aan het begin van deze eeuw duurde. Ze streden mee met Engeland en Frankrijk in hun strijd om de heerschappij van Noord-Amerika, streden tegen kolonisten en vochten mee in het Canadese leger tijdens de beide wereldoorlogen. De erkenning voor deze dappere mannen kwam pas in de laatste twee decennia tot stand in de vorm van monumenten, evenementen en de Nationale Inheemse Veteranen Dag op 8 november.

De expositie is tot stand gekomen door samenwerking met het Canadian War Museum in Ottawa, Berry en Yvonne Swarthoff van restaurant Mondani in Lochem en stichting NANAI.

Het boek ‘The Hawk and the Hare’ is geen verhaal over generaals en andere officieren, maar over de ontberingen van de gewone soldaat in het veld. Het regiment waar haar vader en Reggie in dienden, was gedurende de wintermaanden 1944-1945 actief aan de frontlinie in deze omgeving. Janet zal o.a. vertellen hoe culturele achtergronden grotendeels verdwijnen wanneer je samen in een conflict beland waarin je op elkaar bent aangewezen en letterlijk elkaars rug moet dekken.

Het boek “The Hawk and the Hare” is voor € 14,00 te koop.

De Rozet