Wilt u adverteren?

Op 22 augustus aanstaande zal er een lezing over Nijmegen en de voor- en nadelen van het wonen aan de Waal plaatsvinden in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in Nijmegen. De lezing zal starten om 16.00 en duurt ongeveer 40 minuten. De toegang is gratis.

Door de hevige regenval zijn onlangs de rivieren in Limburg buiten hun oevers getreden. De wateroverlast heeft voor een enorme schade gezorgd. Ook Nijmegen heeft niet altijd profijt van de Waal. De rivier was door de eeuwen ook een bedreiging voor de stad. In de omgeving herinneren nog talloze kolken aan verwoestende overstromingen. De lager gelegen Ooijpolder loopt kans om te overstromen, maar ook de stad heeft last van het water gehad. Kijk maar naar de oude herinneringsstenen langs de Waalkade met verwijzingen naar overstromingen in 1860 en 1861. Ook bij de Petruskerk in Hees is een gedenksteen te vinden die verwijst naar de overstroming van 1799. Een dijkdoorbraak langs de Maas nabij Overasselt was de oorzaak. Hoogwater kan ver komen. De laatste hoogwaterdreiging was in 1995. Bewoners uit de Ooijpolder en Beek werden geëvacueerd.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis duikt in het verleden van de overstromingen van Nijmegen en omstreken. Toon Bosch, hoofddocent aan de Open Universiteit Nederland en auteur van ‘Om de macht over het water’, houdt een lezing over de overlast van het water. Wanneer overstroomde de stad en wat waren de gevolgen? Wat werd er de afgelopen eeuwen zoal gedaan om het water te beheersen? Wie waren verantwoordelijk om de stad en de omgeving droog te houden?

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is gratis toegankelijk, een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld en ingezet om ons expositie- en activiteitenaanbod nog aantrekkelijker te maken. Je vindt het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis op het Mariënburg 26, in het hartje van Nijmegen.

Als gevolg van corona is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar! Een reservering is niet verplicht, maar stelt je wel garant van een plaats. Je loopt anders het risico dat er geen plaats meer is. Reserveren kan via de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.
https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/agenda/lezing-nijmegen-en-de-macht-over-het-water/

De Rozet