Wilt u adverteren?

Vier keer te zien eind oktober en begin november in Theater De Steenakker, Steenakkerstraat 5 in Haps. Voor informatie en tickets kijk op website desteenakker.nl

Naast de programmering van voorstellingen en concerten, produceert Theater De Steenakker in Haps ieder jaar een eigen voorstelling. Dit jaar met de toepasselijke titel: Herfst in Haps

Regisseur Bart Vaessen was voor zijn loopbaan als directeur bij De Lindenberg, Schouwburg Nijmegen en Schouwburg Cuijk werkzaam als theatermaker bij diverse gezelschappen en ad hoc producties. Hij was speler en regisseur van zo’n 60 producties, onder andere de grote nieuwjaar producties in Schouwburg Nijmegen in de jaren 90.

Vaessen over de productie: “Naast mijn werk als schouwburgdirecteur blijven de roots van het theater maken nog altijd kriebelen. Elles en ik hebben in onze woonboerderij in Haps een kleinschalig theater op de voormalige hooizolder, waarin we artiesten van naam en faam ontvangen voor een klein, maar zeer geïnteresseerd publiek. Sinds 2007 maak ik daar ieder jaar ook weer een eigen voorstelling. Ik werk samen met theatermakers, muzikanten en ontwerpers uit Nijmegen en Land van Cuijk en omgeving. Met deze ploeg zoeken we een actuele theatertekst, die ik dan bewerk naar onze locatie en de actualiteit van dit moment. Zo kwamen we bij de oorspronkelijke theatertekst van Het Volk en is Herfst in Haps ontstaan.”

Het is een tragikomisch stuk over het ouder echtpaar Herman en Pauline van Beem, waarvan hij lichtelijk dementeert. Jaarlijks gaan zij in september naar een huisje in Haps. Dat doen ze al 40 jaar, een vast baken in hun geordend, kinderloos bestaan. Ze halen herinneringen op en blikken terug op hun huwelijksleven met ups en downs. Ook bereiden zij zich voor op de gruwel van de nakende ouderdom met de bijbehorende ongemakken. En de tijd dat ze elkaar definitief moeten loslaten.

Vaessen: “Het thema is actueel en herkenbaar, maar wij brengen het als een tragikomedie. Er valt veel te lachen met het wel en wee van ons echtpaar. Ook hebben we hun ‘uitje’ gesitueerd in Haps, waarvan je ook beelden in de voorstelling ziet. Ik houd van mooi en naturel toneelspel. Het groeiende publiek dat de laatste jaren naar onze voorstellingen komt, weet dat te waarderen. Altijd met een lach en een traan.”

Spel: Johan Koeleman en Marco van Dijk

Regie: Bart Vaessen

Styling, decor advies en ondersteuning: Elles van Loenen

Fotografie: René Maagdenberg

Tekst: Theatergroep Het Volk

Speeldata Haps

Zaterdag 21 oktober 2023, 15.00 uur

Zondag 22 oktober 2023, 15.00 uur

Zaterdag 4 november 2023, 15.00 uur

Zondag 5 november 2023, 15.00 uur

De Rozet