Wilt u adverteren?

Dinsdag 3 okt | 10.00 – 14.00 uur | KNNV | Landgoed Geijsteren

Vertrek: P-plaats voetbalveld Oostrumseweg 34, 5862AP Geijsteren. Iedereen is welkom. Eten en drinken mee.  Excursieleider: Jan Nillesen, tel: 0485 574780.

Landgoed Geijsteren is een landgoed en natuurgebied van ongeveer 700 ha. Het landgoed is in particulier bezit en is sinds 1806 in handen van de familie De Weichs de Wenne. De woningen op het landgoed zijn te kennen aan hun zwart-witte luiken. Het gebied bestaat vooral uit naaldbossen. Bijzonder fraai is de bedding van de Oostrumse Beek. Dit beekje heeft nog een meanderende loop.

We bezoeken enkele cultuurhistorische monumenten: De Willibrorduskapel uit omstreeks 1500 ligt midden in het landgoed op de grens van de provincies Noord-Brabant en Limburg.
Bij de kapel bevindt zich een grenspaal en een eeuwenoude waterput. De grenspaal is in 1551 geplaatst om de grens tussen het Land van Cuijk en het Land van Kessel aan te geven.
De Rosmolen is een watermolen op de Oostrumse Beek die zijn naam aan een nabijgelegen voormalige rosmolen te danken heeft.

De Oostrumse beek is ongeveer 20 kilometer lang en het totale oppervlak van het afwateringsbied is 47,6 km². De beek mondt ten noordoosten van Geijsteren uit in de Maas. De beek wordt gedeeltelijk gevoed door maaswater uit het Peelkanaal.
Het bovenstroomse gedeelte loopt door gebieden met intensieve landbouw, terwijl het benedenstroomse gedeelte door een landschap met extensieve landbouwgebieden en natuurgebieden loopt.
De Oostrumse Beek ligt te midden van de hogere zandgronden en is ontstaan in venige laagten in het zandlandschap. In die laagte stroomde een meanderende beek die minstens voor een deel van het jaar gevoed werd door het grondwater. De beek behoort tot de laaglandbeken en kenmerkt zich door een gering verval en een lage stroomsnelheid.

De beek heeft in het zuidelijke deel van de gemeente Venray zijn oorsprong in de in de 19e eeuw moerassige Steegsche Broek.
Vervolgens stroomt de beek langs de oostzijde van Venray en het zuiden van Oostrum. Vlak bij de monding van de beek in de Maas bevinden zich nog de fundamenten van Kasteel Geijsteren die omgeven is door een slotgracht.
Struin mee met de KNNV

De Rozet