Wilt u adverteren?

Bomen verplanten in Nijmegen om klimaatverandering en afname biodiversiteit te keren.

Op 25 januari is Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting de tweede grote oogstlocatie voor jonge boompjes in de regio Nijmegen. Het museumpark stelt zijn terrein ter beschikking aan de landelijke campagne Meer Bomen Nu. Deze campagne van Urgenda verplant jonge boompjes en struiken met duizenden vrijwilligers van kansarme naar kansrijke plekken. Boompjes die op één plek ongewenst of boventallig zijn, krijgen een tweede kans bij boeren en in nieuwe voedselbossen. Deze logische, goedkope en innovatieve methode om Nederland en later de wereld te vergroenen, krijgt steeds meer voeten aan de grond. De geredde zaailingen worden na afloop naar bomenhubs in Berg en Dal of Lingewaard gebracht waarvandaan ze hun weg vinden naar hun definitieve bestemming. Iedereen is welkom om een dag te komen helpen.

Wat, waar en wanneer: Zaailingen redden voor herplant elders met Meer Bomen Nu tijdens oogstdagen onder leiding van oogstbegeleiders:
-Orientalis 25 jan, 10-15 uur
-Berg en Dal 13 feb, 10-15 uur
-Nationale Doneer-Een-Zaailing-Dag 12 feb 13-15 uur bij Bomenhub Berg en Dal of Bomenhub Lingewaard [Veldschuur].

Vrijwilligers: Meld je aan door een vrijwilligersprofiel in de bomenplanner aan te maken op https://meerbomen.nu/ en je op te geven voor oogstdagen in de regio Nijmegen.

Museumpark Orientalis
Meer Bomen Nu is erg enthousiast over de samenwerking met Museumpark Orientalis en de Gemeente Nijmegen. Er groeit in het museumpark aantrekkelijke beplanting waar nu wandelaars en bezoekers blij van worden, maar straks ook de boeren en burgers die de geredde bomen gaan planten. De jonge zaailingen en stekken die in de regio Nijmegen in overvloed aanwezig zijn, krijgen de kans om een Nederlandse akker of achtertuin op te fleuren. En Orientalis en de Gemeente Nijmegen krijgen gratis onderhoud door vrijwilligers die een leuke en leerzame dag buiten hebben.

Na een geslaagde eerste oogstdag in Berg en Dal is de eerstvolgende oogstdag in Museumpark Orientalis. Er is werk voor groot en klein en voor elk wat wils en werken in de natuur geeft altijd voldoening. Meer Bomen Nu is nog de hele winter op zoek naar oogstlocaties (landgoederen, stadsparken, campings), plantlocaties en vrijwilligers. Doe je mee voor klimaat en biodiversiteit?

De methode: Zaailingen verplanten
De komende jaren wil de Nederlandse overheid 37.000 extra hectare bos (>100 miljoen bomen) aanleggen. Ook gemeenten en boeren willen steeds meer heggen en hagen aanplanten. Boomkwekers kunnen de vraag niet aan. Maar door anders naar de natuur te kijken en zaailingen te verplanten als onderdeel van regulier beheer, zijn er bomen en struiken genoeg.

Elke eik, beuk, meidoorn, wilg etc. produceert jaarlijks duizenden zaailingen. De meeste halen het niet: ze sterven af en vergaan en dragen op die manier bij aan de biotoop, of ze worden verwijderd en versnipperd als onderdeel van natuurbeheer. In plaats van deze bomen aan hun lot van de versnipperaar over te laten geeft Meer Bomen Nu hen elders de kans om tot een volwassen plant uit te groeien. Vorig jaar gaf de campagne 500.000 bomen gratis weg waarvan 80% de verhuizing overleefde. Deze winter gaan we voor de miljoen, samen met 900 plantlocaties, 5000 vrijwilligers, 250 oogstlocaties en 60 bomenhubs. De Provincie draagt bij aan de campagne voor 100.000 verplantte zaailingen in Gelderland.

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, geïnspireerd door het werk stichting MEERGroen en opgestart samen met de Caring Farmers. Lees meer in het MBN Magazine.
www.meerbomen.nu

De Rozet