Wilt u adverteren?

5 november 2022 wordt het Meer Bomen Nu seizoen geopend in Gelderland in de Heemtuin in Malden. Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben: te weinig licht, te dicht op elkaar of te dicht bij het pad.

Dit is ook het geval in de Heemtuin in Malden. Hier staan de “ongewenste” zaailingen op het heidegebied dat open moet blijven en mogen ze dus verwijderd worden. Door samen aan de slag te gaan kunnen we op deze dagen honderden boompjes en struiken een tweede kans geven. Voor de bomen is al een nieuwe plek gevonden bij boeren en burgers, maar uiteraard mag elke vrijwilliger ook wat bomen mee naar huis nemen. Een deel van de zaailingen wordt gratis uitgedeeld tijdens het oogstfeest bij de Historische tuinderij de Warmoes op 6 november.

De verplantmethode van Meer Bomen Nu helpt klimaatverandering tegen te gaan én biedt vrijwilligers een heerlijke dag in de natuur. Doe jij ook mee?

• Wat: Oogstdag Meer Bomen Nu
• Waar: Heemtuin Malden, Bosweg 8A
• Wanneer: 5 november
• Meedoen? Maak een vrijwilligersprofiel aan op www.meerbomen.nu/ik-doe-mee

Iedereen kan helpen
Dankzij enthousiaste vrijwilligers raakt de campagne ook steeds meer in Gelderland op gang. Zo is er een erg actieve vrijwilligers groep in Bemmel bij Bomenhub Lingewaard Veldschuur aan het werk via deze methode. Vorig jaar hebben zij rond de 8000 boompjes en stuiken uitgedeeld aan bewoners uit de buurt. Tevens draagt ook de provincie Gelderland het initiatief een warm hart toe.

“Het geeft heel veel positieve energie” zegt één van de initiatiefnemers Arianne Nas van Stichting Boomrijk Lingewaard. ‘Er was vorig jaar zoveel animo. Bovendien was er ook belangstelling van mensen die niet zoveel hebben met groen maar wel een gratis boompje komen halen. Daar heb je dan hele leuke gesprekken mee.’

Het seizoen gaat weer beginnen
5 november is de start van het seizoen. De bomen zijn in rust en vanaf vandaag worden er in heel Gelderland weer evenementen georganiseerd om zaailingen te oogsten.
De Heemtuin is een prachtige locatie om dit seizoen te starten. In combinatie met de Natuurwerk dag gaat er een grote groep vrijwilligers aan de slag. De diversiteit bij de Heemtuin is groot, waardoor het een bijzonder en waardevol oogstgebied is.

Meer Bomen Nu
Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg. Iedere boom maakt elk jaar honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dichtbij het pad of krijgen te weinig licht. Met vrijwilligers scheppen wij deze boompjes voorzichtig uit om ze bij boeren en burgers een tweede kans te geven. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Bovendien groeien zaailingen overal, als je anders leert kijken naar de natuur!

De Rozet