Wilt u adverteren?

Wegens succes is de prachtige voorstelling Mag ik je kussen? opnieuw in de regio te zien. En wel op maandag 22 en dinsdag 23 januari in MFC Maldesteijn in Malden. De ijzersterke productie van Theatermakers Radio Kootwijk over de zorg van morgen trekt overal in het land volle zalen. Een indringende voorstelling over een uiterst actueel onderwerp: hoe geven we vorm aan de toekomst van de ouderenzorg?

Ruim 1.500 zorgprofessionals uit de regio Nijmegen kwamen begin november af op Mag ik je kussen? Daarvan liep er niet een de zaal uit zonder te zijn geraakt. Vaak werd gezegd: ‘Dit zouden meer mensen moeten zien’. Dat bracht Netwerk Nonna, samenwerkingsverband van 14 ouderenzorgorganisaties in de regio Nijmegen, ertoe om de voorstelling opnieuw naar de regio te halen. Dit keer zijn naast de zorgprofessionals ook vrijwilligers en mantelzorgers van de Nonna-partners uitgenodigd.

Gevolgen vergrijzing

Mag ik je kussen? gaat over een alleenstaande man met dementie, zijn dochter (een documentairemaakster die de hele wereld over reist) en het zorgteam dat om hen heen staat. Als publiek krijg je te zien hoe begaan het zorgteam is met hun cliënt. Ieder doet er alles aan om de man zo goed mogelijk thuis te ondersteunen – tot het echt niet meer gaat. Daarmee geeft de voorstelling inzicht in de moeilijke keuzes waar zorgmedewerkers dagelijks mee worden geconfronteerd.

Praat vandaag over morgen

Na de voorstelling gaat het publiek met elkaar in gesprek tijdens een informele nazit. Over wat hen raakte in de voorstelling. En hoe het anders moet – en kan. Dat gesprek is nodig. De samenleving wordt steeds ouder en de vraag naar zorg stijgt. Ook in de regio Nijmegen, waar het aantal 65+’ers naar verwachting in 2040 zal zijn gestegen tot 25,7 procent van de totale bevolking. Daarmee stijgt ook de vraag naar zorg, variërend van 50 procent (wijkverpleging) tot 80 procent (Wet langdurige zorg, intensieve zorg voor ouderen in een kwetsbare fase van hun leven).

Nu al merken zorgmedewerkers daar de gevolgen van. Hoe kunnen zij ook in de toekomst met dezelfde passie en aandacht voor hun cliënten blijven zorgen, zonder zelf nog sneller te moeten werken? Wat is de rol van andere betrokkenen, zoals mantelzorgers? En hoe kan de maatschappij betekenisvol zijn? Het zijn deze vragen die centraal staan tijdens Mag ik je kussen?, zowel tijdens als na deze indringende voorstelling met topacteurs.

De Rozet