Wilt u adverteren?

De Piano Biënnale presenteert van 19 t/m 23 april Listen First: een 3D-muziektentoonstelling rondom Rhapsody for Piano and Strings van Mathilde Wantenaar. Dit werk gaat op woensdag 19 april tijdens het openingsconcert van de Piano Biënnale in première. De tentoonstelling geeft de bezoekers van het festival de kans om het nieuwe werk van Wantenaar echt te leren kennen. Net als een muzikant, die vaak al maandenlang bezig is met het instuderen van een nieuw stuk. In de Kleine Zaal van Concertgebouw De Vereeniging Nijmegen wordt een speciaal gecreëerde dome, een soort ronde tent, geplaatst waarin de bezoeker de muziek van alle kanten kan beluisteren.

Een tentoonstelling van een muziekstuk
Wil je de piano van dichtbij beluisteren? Of juist beter horen wat de altviolen of de contrabassen daar spelen? In de 3D-tentoonstelling Listen First loop je rond binnen het muziekstuk. En hoe meer je in het stuk rondloopt, hoe meer je erin ontdekt. Net als tijdens het Openingsconcert hoor je in de tentoonstelling pianiste Daria van den Bercken en Britten Sinfonia, voor wie componiste Mathilde Wantenaar de Rahopsody for Piano and Stringsspeciaal componeerde. Listen First is tijdens de Piano Biënnale gratis te bezoeken. Een tijdslot reserveren kan via pianobiennale.com/programma/listen-first.

Piano Biënnale – Free the Piano
Tijdens de Piano Biënnale van 19 t/m 23 april 2023 staat de piano centraal, omringd door andere kunstvormen. Vijf volle, veelzijdige dagen met concerten, dans, theater en expositie in Musis Arnhem en De Vereeniging Nijmegen. Met als thema Free the Piano onderzoekt het festival de roemruchte historie van de piano: van (voor) het klavecimbel tot aan de geprepareerde piano, van begeleidingsinstrument tot midden in de spotlights. Centraal staan baanbrekende werken die het klavier steeds in beweging brachten en brengen.

Het festival wordt geopend op woensdag 19 april met het oudste én allernieuwste pianoconcert: het Brandenburgs concert nr. 5 van J.S. Bach, waarin Bach voor het eerst in de historie een lange virtuoze cadens schreef voor de klavecimbel en daarmee de basis legde voor het solopianoconcert, en het nieuwe pianoconcert van Mathilde Wantenaar.

Verder te gast op de Piano Biënnale zijn wereldbefaamde pianisten als Jeremy DenkYeol Eum SonEnrico Pace, Abdel Rahman El BachaOlga PashchenkoGabriela MonteroRami KaliféDaria van den Bercken. Er is flamenco door Israel Galván, cabaretier Micha Wertheim gaat op zoek naar mooie en grappige verhalen van bekende pianisten én publiek, je kunt jong talent ontdekken en er is een familieprogramma met pianisten Christiaan Kuyvenhoven en Lestari Scholtes. Het hele programma is te vinden op pianobiennale.com.

Keys to Music Foundation
Piano Biënnale is een initiatief van pianiste Daria van den Bercken en haar Keys to Music Foundation. Deze stichting heeft tot doel de kracht van klassieke en hedendaagse muziek onder breed publiek te promoten. Daarbij staat muzikale kwaliteit en kunstzinnige creatie centraal en is er ruimte voor experiment.

Piano Biënnale wordt georganiseerd in coproductie met concertzalen Musis & Stadstheater Arnhem en Stadsschouwburg en Concertgebouw De Vereeniging Nijmegen. Ook andere belangrijke artistieke partners zoals Phion, Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek, Britten Sinfonia, Marjolijn Brouwer, In de Knop en Flamenco Biënnale werken aan deze tweede editie mee. De eerste editie, in 2021, vond online plaats.

Piano Biënnale is (mede) mogelijk gemaakt met financiële steun van VSB Fonds, Fonds 21, Stichting Dioraphte, Prins Bernhard Cultuurfonds, Sonate Fonds, het Vader Bos Fonds, het D.I.X. Fonds en het Eleonora van Heusden Fonds, Stichting Sanssouci, Fonds Podiumkunsten, Gemeente Nijmegen, Gemeente Arnhem en Key Friends van Keys to Music Foundation.

De Rozet