Wilt u adverteren?

“Nijmegen is voor mij rust. Eigenlijk het medicijn voor alle niet leuke dingen die ik tegenkom
in de muziekindustrie.” Zo, is dat even een binnenkomer. De eerste woorden die Linde Schöne
uitspreekt tegen presentator Mario Brouwer beloven een openhartig interview. En zo
geschiedde. De nieuwe episode van NEW VIBES ONLY is zondag online te zien.

Toen ze vier jaar oud was wist ze het al: “Ik word zangeres!” Met haar nieuwe album “Teugels” viert ze de onafhankelijkheid. In het uitgebreide video-interview verklaart ze de keuze voor haar stoere, r&b-esthetiek. “Toen ik Survivor van Destiny’s Child ooit op een Hitzone hoorde, dat was een kantelpunt.” Die stoere kant van r&b wilde Linde Schöne vertalen naar het Nederlands. “Eigenlijk wat r&b was vóór Lady Gaga. Met diva-shit, glitter-outfits en choreo’s, big bands. Dat heeft nog steeds mijn hart.”
Na een tijd getekend te zijn bij Noah’s Ark, waar ze een voet tussen de deur kreeg in hiphop,
geschreven te hebben voor Maan, Edsilia Rombley en Trijntje Oosterhuis, het zoeken naar haar
geluid en het perfectioneren ervan, is de zangeres uit Nijmegen terug. Omdat ze zelf de behoefte heeft teruggevonden om zich weer te uiten. Het songwriten voor anderen blijft ze ernaast doen. De namen die ze noemt als gevraagd wordt voor wie ze ooit nog een liedje zou willen schrijven zullen je verbazen.
De come-up van Schöne als artiest liep parallel aan de toename van mogelijkheden voor vrouwen in de muziekindustrie. Toen ze haar label deal ondertekende, was ze een van de weinige vrouwen, nu kan ze simpelweg een top-5 (exclusief wat gesmokkelde namen!) maken van jonge zangeressen.
Daartussen voelt ze zich goed; Linde zit goed in haar vel. Na haar vorige album, dat ze een soort bevalling noemt door de intensiteit, besloot ze om lol te hebben. “Daar is mijn muziek voor bedoeld, om mijn eigen leven in te romantiseren.” Het succes is slechts bijzaak; een hit scoren ziet ze dan ook als dobbelen. “Het is hopen dat & ‘ie een keer valt. Zodat ik daarna er niet meer mee bezig hoef te zijn.”
Maar het liefst richt ze zich op familie, vrienden en haar passies. Eigenlijk vat Linde haar leven
samen in tweeënhalf woord: “I’m good!” Dat is zichtbaar en hoorbaar – er zijn ook wat performance shots die druipen van de attitude – in de nieuwste episode van NEW VIBES ONLY. En een van de wensen die ze uitspreekt is inmiddels uitgekomen; Linde heeft een kerstalbum gemaakt! Check eerst dit interview en duik daarna dus in twee nieuwe platen van Miss Schöne.
—————————————————————————————————

De Rozet