Wilt u adverteren?

Zondag 19 september om 16:00 organiseert het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel een gratis lezing over de plunderingen door geallieerde soldaten in de regio Nijmegen. De lezing wordt verzorgd door Paul Klinkenberg en Paul Thissen, medeauteurs van het boek Bezet, Bevrijd & Geplunderd.

Plunderingen komen voor zolang er oorlogen bestaan. Ook de geallieerde soldaten maakten zich hier in de Tweede Wereldoorlog schuldig aan. Vanaf de bevrijding in september 1944 kreeg de regio Nijmegen ook last van deze plunderingen. De soldaten stalen goederen uit noodzaak, uit zelfverrijking of simpelweg als ontlading.

Amerikanen, Britten en Canadezen roofden uit banken, woonhuizen, fabrieken, kloosters en kerken. Wat is er precies gebeurd en waarom kregen de plunderingen zo weinig aandacht? Opvallend is ook dat er weinig tegen is opgetreden. Waarom gebeurde dat niet?

Wegens de coronamaatregelen kunnen er momenteel maximaal vijfentwintig bezoekers ontvangen worden. U dient zich aan te melden via de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

De Rozet