Wilt u adverteren?

Journalist en schrijver Olaf Koens reisde dit jaar door Oekraïne en sprak ontzettend veel mensen in dit door oorlog verscheurde land. Hij schreef hun verhalen op in het boek ‘Alle Oekraïners die ik ken’. Op dinsdag 1 november om 20.00 uur spreekt hij hierover in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen.

Wanneer Rusland buurland Oekraïne binnenvalt en miljoenen mensen het land ontvluchten, reist journalist Olaf Koens in tegengestelde richting, dwars door een land vol bittere en blijmoedige ontmoetingen. Hij spreekt familie en vrienden, hij reist langs frontlinies, veldhospitalen en mortuaria. In een uitpuilende evacuatietrein realiseert Koens zich dat hij van niemand weet hoe ze heten. Hij neemt een besluit: voortaan vraagt hij aan iedereen die hij ontmoet wie ze zijn en wat ze drijft. Het zijn alle Oekraïners die hij kent.

Uit de lange stroom ontmoetingen rijst een ruw, pijnlijk, hoopvol en vooral persoonlijk portret van een onrechtvaardige oorlog, van een land en een volk in verzet. Hij schreef zijn ervaringen en ontmoetingen op in zijn boek ‘Alle Oekraïners die ik ken’, dat op 20 oktober verschijnt bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Op uitnodiging van Bibliotheek Gelderland Zuid en boekhandel Dekker v.d. Vegt komt Koens naar Bibliotheek De Mariënburg. Kaarten voor zijn lezing op dinsdag 1 november kosten € 7,50 voor bibliotheekleden en studenten, € 10,00 voor overige bezoekers. Ze zijn verkrijgbaar via de website van de bibliotheek: www.obgz.nl/agenda. Het programma start om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur. Er is ook gelegenheid om vragen te stellen aan Olaf.

Over Olaf Koens

Olaf Koens (Chatillon-sur-Seine, 1985) is schrijver en journalist. Hij woont in Istanbul en trekt als correspondent voor RTL Nieuws dwars door het Midden-Oosten. Voor zijn journalistieke werk werd hij in 2015 uitgeroepen tot journalist van het jaar. Van zijn hand verschenen eerder twee boeken over zijn tijd als correspondent in Rusland: Koorddansen in de Kaukasus en Oorlog en kermis. In 2019 verscheen zijn verhalenbundel Paarden vliegen businessclass.

De Rozet