Wilt u adverteren?

Op woensdag 10 januari van 20.00 tot 21.30 uur houdt Humphrey de la Croix een lezing over de aanwezige sporen van Nederlands- Indië in Nijmegen. De la Croix is voorzitter van de Stichting Platform Indische Organisaties Nijmegen en omstreken. De lezing wordt gehouden in de Mariënburgkapel, Mariënburg 26 in Nijmegen. De toegang bedraagt vijf euro per persoon. Huisvrienden kunnen lezingen gratis bijwonen. De locatie is rolstoeltoegankelijk. Meld je aan via onze website, kijk bij de agenda. Lezing: Bandung aan de Waal – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Opleidingsplaats voor KNIL

Nederlands-Indië is een deel van de Nederlandse geschiedenis. Veel mensen hebben een band met de voormalige kolonie. Dat zie je terug in het straatbeeld, in de kunst en de eetcultuur. Ook in Nijmegen is er een Indische aanwezigheid. Die was zelfs zo groot dat er gesproken werd van Bandung aan de Waal. Nijmegen was de aanmeld- en opleidingsplaats voor de aanstaande KNIL-militairen. Op het voormalige kazerneterrein zijn er nog Indische sporen achtergelaten.

Gesetteld in Nijmegen

Voormalige ambtenaren, militairen, onderwijzers, geestelijken en ondernemers vestigden zich tot aan de Tweede Wereldoorlog niet alleen in Den Haag en Arnhem, maar ook in Nijmegen. Met het gespaarde kapitaal lieten zij grote huizen in koloniale stijl bouwen aan onder andere de Oranjesingel, Canisiussingel, Berg en Dalseweg en Groesbeekseweg.

Ook na de onafhankelijkheid van Indonesië trokken in Indo-Europeanen naar Nijmegen. De nieuwkomers kwamen eerst in pensions, hotels en overheidsopvang terecht en de jaren daarna in woningen. In Nijmegen werden huizen toegewezen in nieuwbouwwijken als de landbouwbuurt, Hatertse Hei, Jerusalem en Heseveld. De Indo’s raakten snel ingeburgerd en geheel geïntegreerd in hun nieuwe omgeving.

De Rozet