Wilt u adverteren?

Honderden mensen staan drie uur lang op voor de mentale gezondheid van jongeren

Amersfoort/Nijmegen – Op zaterdag 30 oktober van 12:00 tot 15:00 uur organiseert MIND voor de vijfde keer haar event Last Man Standing. Tijdens dit event staan honderden mensen letterlijk én figuurlijk op voor mensen met psychische problemen. Dit doen zij door 3 uur lang op een paal of andere verhoging te blijven staan op de hoofdlocatie in Amsterdam, in Nijmegen, Groningen, Utrecht en op vele zelfgekozen locaties door het hele land. Zij halen hiermee geld op voor MIND, een non-profitorganisatie die zich inzet voor een psychisch gezonde samenleving. Het event vindt plaats bij Karakter, naast Ixta Noa partner van MIND voor Last Man Standing Nijmegen.

Veel deelnemers aan Last Man Standing hebben zelf te maken (gehad) met psychische problemen, of ze doen mee omdat ze een of meerdere mensen kennen die kampen met bijvoorbeeld een depressie, angststoornis of eetstoornis. Zo ook Floor en Vera, die beiden weten hoe het voelt om te maken te krijgen met psychische problemen. Zij namen het initiatief tot een Last Man Standing event in Nijmegen. Bijna 500 mensen doen door het hele land mee. In Nijmegen hebben zich tot nu toe 33 mensen aangemeld.

Groot gevoel van saamhorigheid en steun
De kracht van Last Man Standing is het saamhorigheidsgevoel dat deelnemers ervaren als ze met elkaar (op)staan en hun verhaal kwijt kunnen aan alle deelnemers of aan mensen met wie ze samen staan. Op deze dag staat niemand er alleen voor.

Een van de deelnemers schreef: “Meer en meer realiseer ik me dat we met z’n allen laten zien dat geestelijke gezondheid geen zwakte is. Want we staan daar, met z’n allen, ontzettend sterk en dapper te zijn. Last Man Standing is een prachtige metafoor voor hoe we om kunnen gaan met psychische gezondheid. Zelf, maar ook zeker de maatschappij. Hoe we verder kunnen kijken dan de ziekte en kunnen zien dat er kracht, positiviteit, steun en liefde is”.

Ook dit jaar is er – omdat mensen op meerdere locaties meedoen – een interactieve livestream, met veel interviews met deelnemers, persoonlijke verhalen en muziek. De presentatie is in handen van Jurre Geluk (bekend van Spuiten & Slikken) en Jasper Demollin (bekend van Streetlab en Expeditie Robinson) en er zijn optredens van onder meer Bizzey en psycholoog en rapper Daisy Veenstra (Daisz). Last Man Standing is overigens geen wedstrijd: iedere deelnemer draagt op een eigen manier een steentje bij.

Voorkómen van ernstige psychische aandoeningen
MIND vindt het belangrijk om aandacht te vragen voor psychische problemen bij jongeren en hier ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. 75% van de psychische problemen begint vóór het 24e levensjaar en 1 op de 4 mensen tussen de 18 en 25 jaar was in de eerste helft van 2021 psychisch ongezond (CBS). Door projecten en campagnes zoals bijvoorbeeld de MIND Young Academy [1] en de MIND Young Studio [2] wil MIND voorkómen dat beginnende psychische klachten uitmonden in ernstige psychische aandoeningen.

Mensen konden zich voor Nijmegen nog aanmelden tot en met zondag 24 oktober. Voor de hoofdlocatie Amsterdam kunnen mensen zich tot 30 oktober aanmelden.

Meer informatie over Last Man Standing is te vinden op www.lastmanstanding.nl

De Rozet