Wilt u adverteren?

Voor wie als Nederlander in Duitsland werkt, woont of studeert, is het niet ongewoon om vragen te hebben. Waar moet je in het buurland precies op letten? Hoe zit het met de belastingen, of met de zorgverzekering? In samenwerking met verschillende experts beantwoordt het GrensInfoPunt Rijn-Waal alle vragen omtrent pensioen, de zorgverzekering, de kinderbijslag, de zoektocht naar en de start van een nieuwe baan, belastingen en verhuizen. Op dinsdag 28 november vindt van 9:00 tot 12:30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal in Kleve het laatste grenspendelaarsspreekuur van het jaar plaats. Geïnteresseerden kunnen zich nog één keer persoonlijk laten informeren voordat de winterstop begint.

 

“De laatste edities van de spreekuren waren erg goed bezocht. De vraag naar informatie neemt duidelijk toe”, vertelt Carola Schroer, die als adviseur bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal werkt. “Daarbij ontvangen we een bonte mix aan geïnteresseerden, bijvoorbeeld mensen die op dit moment in Duitsland werken of wonen, maar ook voormalige grenspendelaars die vragen hebben over hun pensioen.” Het GrensInfoPunt wordt daarbij ondersteund door experts uit verschillende vakgebieden, zoals de Belastingdienst en het Finanzamt, diverse vakbonden, UWV en de Duitse Agentur für Arbeit, het Jobcenter Kleve, het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank, de Barmer Krankenkasse en de Deutsche Rentenversicherung Rheinland.

Het eerstvolgende inloopspreekuur vindt plaats op dinsdag 28 november van 9:00 tot 12:30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24, 47533 Kleve). Een afspraak maken is niet nodig. Dit spreekuur is het laatste spreekuur van het jaar. De spreekuren voor 2024 staan inmiddels ook vast en zijn te bekijken op https://grenzinfo.eu/erw/nl/spreekdagen/. Op deze website is ook meer informatie te vinden over andere thema’s met betrekking tot werken, wonen en studeren in het buurland: https://grenzinfo.eu/erw/nl/.

 

Aanvullende spreekuren

Daarnaast organiseert het EURES-team Rijn-Waal iedere maand een spreekuur met als thema ‘Werken in het buurland’. De eerstvolgende spreekuren staan gepland op donderdag 7 december van 9:00 tot 12:00 uur bij de Agentur für Arbeit in Kleve (Hoffmannallee 11, 47533 Kleve) en op 14 december van 9:00 tot 12:00 uur bij UWV in Doetinchem (Terborgseweg 136, 7005 BD Doetinchem). Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door te mailen naar Wesel.Eures@arbeitsagentur.de.

Daarnaast vindt iedere dinsdag van 10:00 tot 12:30 een vakbondenspreekuur plaats. Vertegenwoordigers van vakbonden uit Nederland en Duitsland helpen werknemers bij sociale, economische en culturele vraagstukken en geven informatie over het arbeidsmarkt- en sociaal beleid alsmede over gezondheid en veiligheid op de werkplek. Ook in dit geval is aanmelding noodzakelijk. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via +49 (0)2821-793079 of gip@euregio.org.

Wie liever een persoonlijk adviesgesprek wil, kan eveneens contact opnemen met het GrensInfoPunt. Adviesgesprekken zijn telefonisch, online of op locatie mogelijk. Een afspraak maken kan via het boven genoemde telefoonnummer of e-mailadres.

De Rozet