Wilt u adverteren?

Nieuw jaar, nieuwe regels: waar moeten grenswerkers op letten?

In Nederland wonen en in Duitsland werken is in de grensstreek al lang geen zeldzaamheid meer: duizenden inwoners van de Nederlands-Duitse grensregio zijn in dienst van een werkgever in het buurland. Zij moeten op een aantal punten rekening houden met afwijkende wet- en regelgeving. Aan het begin van 2023 zijn nieuwe regels ingegaan die ook grenspendelaars betreffen – en die in bepaalde situaties ook financiële voordelen met zich meebrengen. Welke veranderingen dat zijn, weten de adviseurs van het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D). Eén keer per maand organiseert het adviespunt een grensgangersspreekuur waar (potentiële) grenspendelaars informatie kunnen inwinnen over alle vraagstukken rondom wonen, werken en studeren in het buurland. Het eerste spreekuur van dit jaar vindt plaats op dinsdag 31 januari van 9.00 tot 12.30 uur bij de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D).

Grensgangers raken soms verstrikt in de wirwar van arbeids- en sociaalrechtelijke vragen, over bijvoorbeeld de zorg- en pensioenverzekering, oudertoeslag, het zoeken naar werk en fiscale aspecten. Op het spreekuur zijn deskundigen van diverse Duitse en Nederlandse organisaties aanwezig om deze en andere vragen te beantwoorden: de belastingdiensten uit beide landen, verschillende vakbonden, UWV, het Bureau Duitse Zaken (BDZ) van de Sociale Verzekeringsbank, de Agentur für Arbeit, de Barmer Krankenkasse en de Deutsche Rentenversicherung Rheinland.

Aanmelden en meer informatie

Het spreekuur vindt plaats in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24) in Kleve. Deelname is gratis, aanmelden is echter gewenst. Voor elk adviesgesprek is een half uur gepland; het spreekuur heeft een vrije inloop. Aanmelden kan telefonisch via +49 (0)2821 793079 of door een mail te sturen naar gip@euregio.org.

Naast het maandelijkse reguliere spreekuur wordt één keer per maand een spreekuur afwisselend bij de Agentur für Arbeit in Kleve en UWV in Doetinchem georganiseerd. Het eerstvolgende spreekuur wordt gehouden op 9 februari van 9.00 tot 12.00 uur en vindt plaats in Kleve. Bovendien kunnen belangstellenden iedere dinsdag van 10.00 tot 12.30 uur deelnemen aan een vakbondenspreekuur. Vertegenwoordigers van vakbonden uit Nederland en Duitsland helpen werknemers bij sociale, economische en culturele vraagstukken en verstrekken informatie over het arbeidsmarkt- en sociaalpolitieke beleid alsmede over gezondheid en veiligheid op de werkplek. In beide gevallen is aanmelden gewenst.

Wie liever een afspraak maakt voor persoonlijk advies, kan eveneens contact met het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal opnemen. Advies is telefonisch, online of op locatie mogelijk. Een afspraak maken kan telefonisch via +49 (0)2821 793079 via een mail aan gip@euregio.org.

 

De Rozet