Wilt u adverteren?

Op dinsdag 14 mei zal Esther van der Hoorn, conservator toegepaste kunst bij Museum Prinsenhof Delft,  een lezing verzorgen over Delfts Blauw en de rol van dit aardewerk in de 21e eeuw. Deze lezing sluit aan bij de aankomende tentoonstelling genaamd Pioniers in Keramiek.

In de 17de eeuw ontwikkelden Delfts plateelbakkers een nieuw type aardewerk. Dit ‘Delfts Blauw’ geldt als een Nederlands ‘icoon’. Maar wat is de hedendaagse relevantie ervan? Wat leert Delfts Blauw ons over de samenleving waarin het werd gemaakt en gebruikt, en hoe kunnen we die lessen vandaag toepassen? De transhistorische tentoonstelling Pioniers in Keramiek in Museum Prinsenhof Delft (t/m 8 september 2024) probeert antwoord te geven op deze vragen. Door combinaties te maken tussen 17de- en 18de-eeuws Delfts aardewerk en hedendaagse keramiek wordt het ‘icoon’ Delfts Blauw opnieuw bekeken. De drang om te pionieren in keramiek blijkt van alle tijden: makers van toen en nu experimente(e)r(d)en met klei. De maatschappij waarin ze dat deden of doen is echter sterk veranderd.

In de lezing reflecteert Van der Hoorn op het transhistorische tentoonstellingsconcept en de manier waarop de tentoonstelling is samengesteld. Daarnaast wordt stilgestaan bij de manier waarop inzichten uit de tentoonstelling worden verwerkt in de permanente opstelling in Museum Prinsenhof Delft. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat Pioniers in Keramiek niet alleen antwoorden heeft opgeleverd, maar dat de tentoonstelling ook nieuwe vragen oproept.

Esther van der Hoorn is conservator toegepaste kunst bij Museum Prinsenhof Delft. Daarnaast doet zij bij de Rijksuniversiteit Groningen promotieonderzoek naar het werk van de vroeg 17de-eeuwse zilversmeden Paulus en Adam van Vianen. Ze publiceerde in The Burlington Magazine, Simiolus, en het Rijksmuseum Bulletin.

 

Praktische informatie:

Datum: dinsdag 12 maart 2024                                                                                                                           19.20 – 19.30 Inloop
19.30 – 20:30 Lezing en vragen na afloop

Aanmelden: u kunt zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het bijwonen van de lezing.

Locatie: Maria Montessori gebouw, lokaal 02.130, Thomas van Aquinostraat 4, 6525 GD Nijmegen.

Entree:
Normaal: 5 euro
Medewerkers Radboud Universiteit/Radboud UMC en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card)
Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)
Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op onze website)

U kunt alleen contant betalen.

De Kunsthistorische Kring Nijmegen organiseert lezingen waarin het kunstwetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit, het kunsthistorisch en archeologisch erfgoed van de regio Nijmegen en nationaal actueel onderzoek centraal staan. Deze kring is een samenwerkingsverband tussen de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, haar studievereniging OSK en het tijdschrift Desipientia.

De Rozet