Wilt u adverteren?

Op zondag 12 november om 19.30 uur vertoont IndoFILMcafé in Lux-Nijmegen de Indonesische documentaire You and I uit 2020 van Fanny Chotimah. Sociaal-geograaf Ton van Naerssen, in de jaren zestig in Nijmegen lid van een Indonesiëgroep, zal een toelichting geven over de moorden en de vervolging van personen die in de jaren na 1965 verdacht werden van pro-communistische activiteiten of verbonden waren aan de P.K.I. (Partai Komunis Indonesia).

Kusdalini en Kaminah leerden elkaar in hun jeugd als politieke gevangenen kennen in de gevangenis. Bepaald niet onder ideale omstandigheden. Het is 1965-1966. Er breekt een periode aan voor Indonesië waarin de massale moord op communisten en etnische groepen uiteindelijk leidt tot de omverwerping van de regering van Sukarno. Kusdalini en Kaminah waren lid van een communistische jeugdorganisatie. Ze werden opgepakt tijdens de anticommunistische zuiveringen in Indonesië en belandden in de gevangenis. Ze deelden een cel.

Na haar detentie is Kaminah niet welkom in de stad waar ze vandaan komt en gaat wonen bij Kusdalini.  Sindsdien zijn de twee vrouwen altijd bij elkaar gebleven. Nu zijn beiden in de 70 en wonen in Soerakarta in Midden-Java, waar ze een eenvoudig bestaan leiden met het verkopen van de door henzelf gemaakte rijstcrackers. De gezondheid van Kusdalini laat te wensen over, maar gelukkig staat Kaminah altijd voor haar klaar.

Regisseur Fanny Chotimah brengt in deze mooie documentaire, haar regiedebuut, de schoonheid van onvoorwaardelijke vriendschap en liefde in beeld. Dat met de jaren de gebreken komen, doet niets af aan het feit dat ook in ouder worden veel moois schuilt.

Speelduur 76 minuten.

Voertaal Indonesisch, Engels ondertiteld.

IndoFILMcafé vindt plaats in LUX-Mariënburg, Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen. aanvang: 19.30 uur.

Meer informatie: instagram indofilmcafe, info@indofilmcafe.nl, www.indofilmcafe.nl of www.lux-nijmegen.nl

Einde Persbericht

De Rozet