Wilt u adverteren?

Op zaterdag 20 januari om 19.30 uur vertoont IndoFILMcafé in LUX Nijmegen de Nederlandse documentaire Indië Verloren (Selling a Colonial War) uit 2023 van regisseur In-Soo Radstake. In-Soo Radstake is zelf aanwezig voor Q&A.

 

Hoe groot de kracht van beeldvorming is, is te zien aan de wijze waarop de Nederlandse overheid de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en het daaropvolgende geweld (1945-1950) presenteerde. Driekwart eeuw later strijden verschillende percepties van de gebeurtenissen nog altijd om voorrang.

Met een brede blik onderzoekt filmmaker In-Soo Radstake een veelheid aan perspectieven, waaronder die van de Nederlandse overheid, militairen in het Nederlandse en Nederlands-Indische leger, Indonesische onafhankelijkheidsstrijders, de internationale gemeenschap en verschillende bevolkingsgroepen in het voormalige Nederlands-Indië. Ook de Bersiap komt aan bod, een onderbelichte periode waarin diverse groepen burgers collectief werden aangemerkt als tegenstanders van de onafhankelijkheidsstrijd. Uitgebreide gesprekken met experts in binnen- en buitenland geven inzicht in de complexe verhoudingen in het voormalige Nederlands-Indië. Archiefbeelden, waarvan sommige pas decennia na dato werden ontdekt, vertellen niet alleen een verhaal over dekolonisatie maar vormen ook een kroniek van onze omgang met het verleden.

De documentaire bevat enkele historische pareltjes. Zoals beelden van het ingrijpen door de Verenigde Naties – het was een van de eerste echte grote kwesties waar ze zich over bogen – en een onthutsend (voorgelezen) gesprek tussen Roosevelt en Wilhelmina, exemplarisch voor de rassenleer die toen nog hoogtij vierde. Radstake vindt het belangrijk om als documentairemaker geen morele positie in te nemen:”De schuldvraag is eigenlijk het minst interessant. Ik ben helemaal niet geïnteresseerd in meningen”.

Speelduur 132 minuten.

Voertaal Indonesisch, Nederlands, Engels.

IndoFILMcafé vindt plaats in LUX-Mariënburg, Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen. aanvang: 19.30 uur.

Meer informatie: instagram indofilmcafe, info@indofilmcafe.nl, www.indofilmcafe.nl of www.lux-nijmegen.nl

De Rozet