Wilt u adverteren?

Exposé “het Feest van Sint Nicolaas” door Meester-verteller Jan van Ramshorst

Multimediale presentatie met grootbeeld-projecties, uitleg en muziek over de herkomst, symboliek, en andere wetenswaardigheden van een populaire traditie.

Een exposé met een luchtige buitenkant en een rijke culturele en maatschappelijke inhoud.

Zaterdagavond 26 november 2022, aanvang 19.30 uur
Historische kerk aan de Groesbeek, Kerkstraat 18, Groesbeek
toegang: 12,50 euro
wel reserveren: www.muziekmonumenten.nl

Jan van Ramshorst is ook bekend van zijn eerder gehouden exposé’s, zoals over John Lennon Bach en Mozart.

Het Feest van Sint Nicolaas staat te boek als een van onze meest geliefde nationale feesten.
Toch zal niet iedereen bekend zijn met deze rijke cultuur. Ook niet bekend met de oorspronkelijke betekenis van roede, schoorsteen, speculaas, letters, de schoen, het grote boek en andere attributen. Laat staan met de nog veel oudere herkomst van het feest uit de Germaanse mythologie, waarvan sommige elementen ook in het Kerstfeest zijn terug te vinden.

Pepernoten, vruchtbaarheidsfeesten, heilige bomen, de Sjamaan, de bisschop van Myra, middeleeuwse legendes, zwarte raven, Spanjaarden, schoolmeesters….. allemaal komen ze aan bod. Ook is er aandacht voor het zwarte van Zwarte Piet.
Uiteraard beluisteren we de bekende Sinterklaas-muziekmonumentjes, die soms onverwachte connecties blijkt te hebben met Wolfgang Amadeus Mozart of de Germaanse oppergod.

Dus weer een exposé van Jan van Ramshorst met een luchtige buitenkant en een rijke culturele en maatschappelijke inhoud!

De Rozet