Hoe is het in Nijmegen gesteld met de luchtkwaliteit? Hoe meet je dat in je eigen buurt? Wat doen gemeente, universiteit en inwoners er samen aan? Daarover gaat het Duurzaamheidscafé van donderdag 11 november (19.30 uur) in LUX Nijmegen. Het Duurzaamheidscafé en het InScience Film Festival zetten deze avond samen op. Koop een kaartje (à 3,50 euro) via LUX Nijmegen (www.lux-nijmegen.nl).
Luchtkwaliteit is niet langer alleen een item in immense steden als Beijing of New York: ook in Nijmegen is het een urgent thema (Nijmegen draagt zelfs de titel op-één-na-meest luchtvervuilde stad van Nederland). De ligging aan de rivier, doorgaande wegen dwars door de stad, de industrie, het Ruhrgebied vlakbij: het heeft allemaal invloed.
Hoogleraar luchtkwaliteit Maarten Krol (Wageningen University & Research) vertelt over schone lucht. Henk Nijhuis, senior beleidsadviseur luchtkwaliteit bij de gemeente Nijmegen, legt uit wat er zoal in de stad gebeurt.
Assistent-professor planologie Linda Carton (Radboud Universiteit) zette het Smart Emission Project (deel 2) op en brengt samen met burgers de luchtkwaliteit van Nijmegen in kaart. Zo werkte ze samen met burgerinitiatief Lentse Luchten, en gaat in gesprek met de voorzitter daarvan, Ton Ammerlaan.
Citizen science, het betrekken van burgers bij wetenschappelijk onderzoek, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Onderdeel van het café is een demo van de meetkastjes in Lent en een Do It Yourself om aan de slag te gaan met het meten van de lucht in je eigen wijk.
Spoken word artiest Lev Avitan vat de avond razendsnel en op geheel eigen wijze samen.
Het Duurzaamheidscafé Nijmegen maakt dit keer onderdeel uit van het InScience Film Festival (10-14 november). Thema dit jaar is ‘Lust for Life’.
LUX Nijmegen, Mariënburg 38–39, 11 november, 19.30–21.00 uur
Koop een kaartje (à 3,50 euro) via de site van LUX Nijmegen, www.lux-nijmegen.nl