Wilt u adverteren?
Je hoeft niet te wachten tot Pasen met eieren zoeken: RAVON organiseert van 17 tot en met 26 maart namelijk de Landelijke Kikkerdriltelling! Je kunt kikkerdril tellen in je eigen tuinvijver, maar het mag natuurlijk ook buiten je tuin, in stadsvijvers, poelen of sloten. De kikkerdriltelling wordt jaarlijks georganiseerd via Tuintelling.nl.
Bruine kikkers luiden het voorjaar in!
In maart geven bruine kikkers hun eerste voorjaarsconcerten. Ze leggen hun eieren bij ondiepe, zonbeschenen oevers. Bekijk het filmpje!
Knorrende kikkers en kikkerdril
In de winter hebben de amfibieën overwinterd op een beschut, vorstvrij plekje in de tuin of in de het water. Wanneer het voorjaar aanbreekt, zijn bruine kikkers niet meer te houden. De mannen zitten al vroeg in het water, klaar voor de voortplanting. Om de vrouwtjes naar het water te lokken, kwaken de heren er lustig op los.

Wat tellen we precies?
Je telt het aantal eiklompen in je vijver, dus niet alle individuele eieren. Het aantal klompen geeft een uitstekend beeld van het aantal voortplantende vrouwtjes.Vermenigvuldig het met twee (mannetjes tellen immers ook mee) en je hebt een mooie indicatie van het aantal kikkers in en rond je tuinvijver.

De telling duurt de gehele voortplantingsperiode van de bruine kikker. Verse eiklompen van enkele dagen oud zijn goed individueel te onderscheiden. Ze worden in groepen afgezet, meestal binnen één of twee dagen en allemaal tegelijk. Vaak zijn ze te vinden op een zonnig gelegen, ondiepe oever. Een eiklomp van een bruine kikker bevat 1.000 tot 2.500 eitjes (!) afhankelijk van de grootte van het vrouwtje.

Meer informatie

Meedoen is eenvoudig: ga naar Tuintelling.nl en tel mee!
De Rozet