Wilt u adverteren?

Dit jaar herdenken we samen op afstand

Het Nijmeegse 4 en 5 mei Comité en de gemeente Nijmegen hebben de handen ineengeslagen voor de productie van een bijzonder herdenkingsprogramma op 4 mei, met als leidraad de tragische lotgevallen van de Nijmeegse familie Creutzberg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit programma wordt op 4 mei vanaf 19.30 uur uitgezonden op televisie door RN7 (KPN kanaal 1388, Ziggo kanaal 36) en via Youtube en Facebook van de gemeente Nijmegen. De uitzending is op YouTube ook terug te kijken.

Dit programma is een alternatief voor de reguliere herdenkingsactiviteiten op 4 mei, met publiek op het Traianusplein. Helaas is dat ook dit jaar niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Op deze manier staat Nijmegen toch passend stil bij alle burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

De rode draad door het programma is het verhaal van de leden van de Nijmeegse familie Creutzberg. Zonder uitzondering hebben zij in de oorlog moeilijke en moedige keuzes gemaakt, die groot gevaar voor het eigen leven en dat van hun naasten meebrachten. Op het programma staat ook muziek van de Nijmeegse zangeres Linde Schöne en leerlingen van basisschool De Buut hebben een bijzondere rol.

Tot slot wordt in het programma rond 19.50 uur live geschakeld naar het Keizer Traianusplein, waar burgemeester Bruls een overweging uitspreekt. Daarna legt hij namens alle Nijmegenaren een krans te midden van de al eerder gelegde kransen. Daarna volgen twee minuten stilte. Publiek is hierbij vanwege de coronamaatregelen niet toegestaan.

De Rozet