Wilt u adverteren?

Vanaf woensdag 21 december is er in het Van ’t Lindenhoutmuseum ‘Niemands Nummer 1’ te zien. Dit is een expositie over jong ouderverlies, met als slotstuk de gelijknamige documentaire. Beide laten zien waar je tegenaan loopt als je op jonge leeftijd je ouders kwijtraakt.

Opgroeien zonder ouder(s), kun je je dat voorstellen? Er zijn veel jonge wezen die tussen wal en schip vallen. Dit omdat zij volgens de wet op hun 18e volwassene zijn. Zo kan het dat een woningbouwvereniging je zonder pardon je huis uit zet, dat je de financiële zaken van je ouders moet regelen en je tegelijkertijd ook nog eens je studie moet zien te halen. En dat terwijl je midden in een rouwproces zit. Hoe vind je een weg in het leven zonder ouders, wanneer je niemands onvoorwaardelijke nummer 1 meer bent?

Documentaire

Het documentaireplan waarmee Pippi Dijkstra en Wim Brouwers in 2021 afstudeerden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht vormt de basis van deze expositie. In de documentaire van ± 30 minuten nemen de makers je mee in drie persoonlijke verhalen van jonge wezen. Je ziet hoe ze een weg zoeken in hun leven, terwijl ze moeten opgroeien zonder hun onvoorwaardelijke thuis: ouders.

Jojanneke van den Bosch

In de expositie is ook werk te zien van Jojanneke van den Bosch (1975), oprichter van WeesWijzer, platform en kennisinstituut voor en over weeskinderen in Nederland. Ze studeerde in 1998 af als grafisch en interactief ontwerper aan de Willem de Kooning Academy.

Meer informatie kun je vinden op de website van de makers, www.niemandsnummereen.nl.

‘Niemands Nummer 1’ is te zien tijdens de reguliere openingstijden van het museum. Toegang tot het museum is gratis met een Museumkaart. Bekijk de bezoekersinformatie voor actuele openingstijden.

www.vantlindenhoutmuseum.nl

De Rozet