Wilt u adverteren?

een insider’s perspectief op het universum

Zouden ruimte en tijd bestaan als het heelal leeg was? Ja, volgens Newton, grondlegger van de nu algemene opvatting van absolute ruimte en tijd als een toneel waarop het kosmische spel zich ontvouwt. Nee, zegt Leibniz; het zijn slechts wiskundige relaties tussen objecten, geen werkelijk bestaande entiteiten. De moderne natuurkunde kent een soortgelijke absoluut-relationele discrepantie tussen de kwantumtheorie en Einsteins zwaartekrachttheorie van gekromde ruimtetijd. Een onverdeeld, fundamenteler begrip is noodzakelijk om de mysteries van zwarte gaten en de oerknal te kunnen ontrafelen en voor inzicht in de ware aard van ruimtetijd. Deze zomer komen daartoe enkele van ’s werelds slimste koppen bijeen in Nijmegen voor de Quantum Gravity 2023 conferentie.

Drie van de uitgenodigde sprekers zullen hun verbluffende ideeën en de nieuwste inzichten komen delen tijdens een speciale zomerse editie van het Science Café aan de oever van de Waal. Thomas Hertog (KU Leuven) neemt ons mee op zijn zoektocht met Stephen Hawking, terug naar de primordiale wortels van het universum. Door het traditionele Archimedische gezichtspunt te verruilen voor een insider’s perspectief, is een diep soort evolutie te ontwaren waarin de natuurwetten zelf transformeren totdat deeltjes, krachten en zelfs de tijd vervagen. De fundamentele rol van perspectief en onderlinge relaties wordt onderzocht in de gedachte-experimenten van Flaminia Giacomini (ETH Zürich). Door de kwantumwereld vanuit meerdere gezichtspunten tegelijk te bekijken, zal ze laten zien dat – bij interactie – er een gedeelde werkelijkheid van ruimtetijd ontstaat. Daniele Oriti (LMU München) onderzoekt hoe precies ruimtetijd en ook de gehele kosmos kunnen ontstaan uit entiteiten die zelf geen deel uitmaken van ruimte en tijd. Hij bespreekt de conceptuele en filosofische aspecten van deze missie, waarvoor onze normale basisbegrippen en intuïtie hun nut verliezen. We hebben nieuwe ogen nodig om het universum te zien!

Deze opwindende wetenschap wordt geserveerd met verkoelende drankjes en muziek van Lamm & Pielsticker, die de avond zullen bezielen met hun eigen jazzy melange van complexiteit … om ons nieuwe oren te laten aangroeien. Ruimte: cultureel terras De Kaaij. Tijd: dinsdagavond 11 juli, 19u30/20u. Pluk de avond!

> 20u | Thomas Hertog (KU Leuven), Flaminia Giacomini (ETH Zürich) en Daniele Oriti (LMU München)
> 19u30 | Lamm & Pielsticker – live (tot 22u30)
> moderator: Béatrice Bonga
> dinsdag 11 juli 2023, 19u30/20u – 22u
> cultureel terras De Kaaij, Lindenberghaven in Nijmegen (onder de Waalbrug)
> gratis entree, vrije inloop
> voertaal: Engels
https://www.sciencecafenijmegen.nl/actueel/2023july11/

De Rozet