Wilt u adverteren?

Kom aan boord
Hartje stad Nijmegen, tussen de Waal, het historische centrum en de ‘nieuwe stad’, ligt in de Waalhaven het Binnenvaartmuseum Nijmegen.
In het vooronder van de oude Jos Vranken komt de boeiende geschiedenis van de binnenvaart tot leven.
Wat gebeurt er aan boord van die vele duizenden schepen die dag en nacht aan Nijmegen voorbij varen? Hoe ziet het leven aan boord eruit, wat zijn dat voor schepen, wat vervoeren ze in de buik van het schip of in de containers aan dek, waar vaart deze fascinerende bedrijfstak naar toe?
Loop over de loopplank en geniet van modellen van oude en de uiterst moderne schepen, foto’s, scheepsvoorwerpen, verhalen en maak kennis met het sociale leven van de schippers en hun familie.
De Jos Vranken is de thuishaven van het KSCC, het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum, waar schippers hun lief en leed delen en ook de families van de andere trekkende bevolking van de kermis en het circus hun ‘thuis’ hebben.
De Jos Vranken is tevens een schip met een kerk waar kinderen gedoopt worden, hun Eerste Communie doen, schippers naar de kerk gaan, stellen trouwen en waar van de overledenen afscheid wordt genomen.
Het Binnenvaartmuseum Nijmegen is de parel op de kroon van het KSCC, dat volgend jaar het vijftig jarig bestaan viert.
Vrijwilligers, veelal (oud-)schippers staan klaar om de verhalen over hun leven aan boord te vertellen.
Lang heeft Nijmegen met de rug naar de Waal geleefd. Maar dat is veranderd en de schippers nodigen u aan boord uit om mee te varen in hun boeiende leven op de rivier.

Open dag
Het Binnenvaartmuseum Nijmegen in de Waalhaven (navigatie instellen op Havenweg Nijmegen) opent 2 oktober (van 11.00 tot 16.30 uur) met een feestelijke open dag. In de Waalhaven zullen ook andere schepen toegankelijk zijn zoals de laatste varende winkel (parlevinker) van Nederland.
Na de open dag is het museum voorlopig alleen op afspraak toegankelijk.

De Rozet