Wilt u adverteren?
Komend weekend is de tiende editie van Fête de la Nature. Op allerlei plekken in Nederland worden kleinschalige natuurfeestjes georganiseerd. In de provincie Gelderland vinden in het kader van de Fête-jubileumeditie 28 feestjes plaats. Onder andere kun je in Nijmegen koken met kruiden en is er in Apeldoorn een ‘stress release walk’.

Fête de la Nature wordt door heel Nederland gevierd. In totaal vinden ruim honderd natuurfeestjes plaats. Dit alles om te laten zien hoe geweldig en belangrijk de natuur is. ‘De natuur staat onder druk. Het verlies aan biodiversiteit is groot. Daarom is het belangrijk dat iedereen ziet hoe mooi die natuur is. Want wie de natuur omarmt, gaat er ook beter voor zorgen,’ aldus projectleider Britt Dragstra van IVN Natuureducatie.

Fête de la Nature is een grassroots natuurfestival. Dit betekent dat er niet één organisator is, maar dat iedereen zelf een natuurfeestje of -activiteit kan opzetten. En aan deze oproep van IVN is ook tijdens deze jubileumeditie weer volop gehoor gegeven. Er vinden vele verschillende natuurfeestjes plaats, variërend van mindwalks en yoga in de natuur tot wildplukwandelingen.

Laagdrempelig contact met natuur
IVN Natuureducatie, dat het festival dus niet organiseert maar ondersteunt, is tevreden met de grote animo. Dragstra: ‘Soms lijkt de mens te vergeten dat een gezond ecosysteem essentieel is voor ons voortbestaan en dat we onderdeel zijn van de natuur. Iets waarvan je houdt en wat je belangrijk vindt, dat moet gevierd worden. Zo is Fête een manier om het leven te vieren. Alle zichtbare elementen om ons heen en ook alle onzichtbare, zoals de micro-organismen die zorgen voor een goede kwaliteit van de bodem, maar ook de rust die je kunt vinden in de natuur.’

Fête de la Nature werd tien jaar geleden in Nederland opgezet door een groep enthousiastelingen met een groot hart voor de natuur. In 2020 ‘adopteerde’ IVN het festival. Alle evenementen worden echter lokaal, door natuurliefhebbers zelf, georganiseerd.

De Rozet