Wilt u adverteren?

Grave, Nijmegen 19 november 2022.
Je moet niet gek opkijken als je opvallend veel mannelijke en vrouwelijke snordragers aankomend weekend in de omgeving van Nijmegen voorbij ziet snorren. Op zaterdag 19 november rijden een grote groep betrokken artsen, patiënten en zakenvrienden een bijzondere fundraising rally. Ze starten vanaf Nidum in Grave, langs prachtige vergezichten en boerendorpjes naar uiteindelijk Landgoed Brakkesteyn in Nijmegen. Waar ze door een veiling extra geld willen ophalen voor het belangrijke onderzoek naar prostaatkanker.
Ruim 50 artsen, patiënten én betrokken zakenvrienden, zowel mannen als vrouwen, komen samen in actie!
Geen geld. Dán gaan we het zelf bij elkaar snorren
Ze moeten wel! Want voor de belangrijke pilot-onderzoeken naar kanker ligt er geen geld op de plank. Terwijl juist dit type onderzoek zo belangrijk is voor een mogelijke doorbraak. Met het onderzoek dat nu centraal staat willen de artsen bij 50 patiënten die geopereerd worden in de Prosper kliniek een extreem gevoelige DNA test doen in het bloed. Prosper is een unieke samenwerking op gebied van prostaatkanker tussen de Nijmeegse ziekenhuizen Radboudumc en CWZ en het Catharina ziekenhuis in Eindhoven.

Meerwaarde door DNA test
Bij patiënten met nieuw gediagnosticeerd prostaatkanker, zonder aanwijzing voor uitzaaiingen, kan in principe een genezende operatie worden uitgevoerd. Helaas blijkt dat bij ongeveer 50% van patiënten met gelokaliseerde prostaatkanker met hoog-risico kenmerken de ziekte snel terugkeert met uitzaaiingen. Dr. Niven Mehra van het Radboudumc legt uit: “Deze patiënten zijn op dat moment niet meer te genezen. We denken dat we met een betere patiënt selectie de meerwaarde kunnen aantonen van een aanvullende behandeling. Met deze gevoelige test denken we kort na de operatie bij sommige mannen kanker-specifieke afwijkingen aan te kunnen tonen. We willen weten of het waarnemen van testuitslag dan ook samenhangt met de uiteindelijk terugkeer van ziekte. Dat zou dan kunnen leiden tot een aanvullende behandeling bij deze patiëntengroep.”

Pure noodzaak
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 10.000 mannen de diagnose prostaatkanker. Als het aan de artsen en verpleegkundigen van Prosper, het Radboudumc, CWZ en Catharina ziekenhuis uit Eindhoven ligt, verandert hun perspectief zo snel mogelijk.

Vader en dochter rijden samen mee
Ook Jacques van Hooij en zijn dochter Elise rijden mee tijdens deze rally. Jacques is zelf ook gediagnosticeerd met prostaatkanker legt uit waarom: ‘’In plaats van toekijken wil ik zelf ook iets doen om vooruitgang in het onderzoek te stimuleren. Samen met mijn dochter Elise stap ik zaterdag in de auto om een leuke dag te hebben én iets wezenlijks bij te dragen aan een betere behandeling voor prostaatkanker’’

Dat zit wel snor
Naast de fundraising rally komen de bevlogen artsen, verpleegkundigen en onderzoekers samen ook in actie en laten hun snor staan. Ze roepen alle mannen en vrouwen van Nederland op om ook mee te doen. Doe jij met hen mee? Laat je snor staan en zamel geld in voor belangrijk onderzoek naar prostaatkanker. Liever geen snor? Ook een andere actie is natuurlijk mogelijk! Kijk op www.prompteensnor.nl voor meer informatie over het onderzoek en de snorrenactie.

De Rozet