De Batavierenrace, de grootste hardloop estafettewedstrijd ter wereld, viert dit jaar zijn 50-jarige jubileum. Geïnspireerd op de SOLA-race uit Zweden vond de eerste editie plaats in 1973. Op 29 en 30 april 2022 wedstrijd plaats met het thema ‘BATA to the Future’ en verwacht 14.000 mensen te ontvangen in Enschede. Ook steunt de Batavierenrace elk jaar een goed doel, wat dit jaar stichting Beat Batten zal zijn.
50-jarig bestaan
In 1973 vond de eerste editie plaats, toen een paar studenten inspiratie opdeden van de SOLA-race, een estafettewedstrijd georganiseerd in Zweden. Dit jaar kan op de valreep Batavierenrace doorgaan zoals we gewend zijn, wat veel blijdschap heeft opgeleverd bij zowel de organisatie en als bij de deelnemers. Op 29 april 22:30 starten 340 teams aan de estafettewedstrijd in Nijmegen, en rennen dan via Kleve naar Enschede. ‘Een evenement dat prima past bij Nijmegen, als studenten- én loopstad, vertelde Bruls trots, burgemeester van Nijmegen. De afgelopen twee jaar heeft de Batavierenrace online moeten plaatsvinden door de maatregelen rondom corona. Dit jaar is het 50-jarig jubileum van het evenement, en viert de Batavierenrace dat met het thema ‘Bata to the Future’, gebaseerd op de filmreeks ‘Back to the Future’. De hele race zal aangekleed zijn met neon thema en futuristische tinten. Burgemeester van Enschede Roelof Bleker zegt dat hij als student ook een aantal keer heeft meegedaan en heeft mogen ervaren wat voor ‘uniek en Ludiek evenement’ het is.
Beat Batten
De stichting Batavierenrace steunt elk jaar een goed doel, wat dit jaar Beat Batten zal zijn. In samenwerking met hoofdsponsor IT-bedrijf Topicus is gekozen voor Beat Batten. De komende 3 jaar gaat de Batavierenrace samen met Topicus zich inzetten voor Beat Batten. De ziekte van Batten is de benaming voor een groep erfelijke stofwisselingsziekten, die vrijwel uitsluitend voorkomen bij kinderen. Voor Batten is nu nog geen genezing mogelijk, Batten is altijd dodelijk. Deelnemers van de Batavierenrace kunnen zich laten sponsoren door familie/vrienden, zodat de mooie teamprestatie een gouden randje krijgt. Peter van Hasselt en Willemijn Kuiper, onderzoekers van het Wilhelmina Ziekenhuis Utrecht naar de ziekte van Batten, vertelden in een interview dat zij erg blij zijn met het opgehaalde geld van Batten, omdat ze hierdoor verder onderzoek kunnen bekostigen.