Wilt u adverteren?
Di. 31 okt.: Open meeting in Nijmegen bij herstelprogramma voor dwangmatig eters

Dit jaar bestaat het Nederlandse herstelprogramma van de Anonieme Overeters (in het Engels: Overeaters Anonymous, kortweg OA) 40 jaar. Dit wordt gevierd met een Open Meeting Week bij de fysieke en online groepen van OA Nederland. Een week lang zijn niet alleen dwangmatige over- en ondereters welkom om een meeting bij te wonen van de Anonieme Overeters, maar ook bezoekers en professionals kunnen een van de open bijeenkomsten bijwonen.

OA is een jonger zusje van de bekendere Anonieme Alcoholisten (AA) en

). De Amerikaanse Rosanne S. kwam op het idee om OA op te richten tijdens een bijeenkomst van Gamblers Anonymous (GA) in 1958, die zij bezocht met een vriend met een gokverslaving. Toen GA-leden hun verhaal met elkaar deelden, herkende zij haar eigen verhaal hierin. Niet over gokken, maar ze had vergelijkbare ervaringen met dwangmatig overeten. De eerste bijeenkomst van Overeaters Anonymous (OA) vond in 1960 plaats in Los Angeles. Sindsdien is OA wereldwijd gegroeid tot 6.500 bijeenkomsten in meer dan 75 landen. In Nederland werd in 1983 in Amsterdam de eerste bijeenkomst georganiseerd en sindsdien is OA Nederland blijven groeien.

Cas, oprichter OA Nederland: “Ik las een artikel in een Engelstalig tijdschrift en herkende mezelf in de tekst. Ik was die dwangmatige eter. Er stond een contactadres van de OA in Amerika bij. Ik heb een brief geschreven met alleen maar de tekst: Help, I cannot stop eating! Een paar weken later belde een Amerikaanse overeter die tien minuten bij mij vandaan bleek te wonen. Hierdoor was de eerste OA-meeting in Nederland al snel een feit. Het is niet makkelijk, maar als je aan het programma werkt, dan werkt het!”

Op dit moment kunnen er wekelijks 18 bijeenkomsten fysiek bezocht worden en zijn er 13 Nederlandse OA bijeenkomsten via Zoom. De onlinebijeenkomsten zijn enorm gegroeid sinds corona. Ook is er sinds die tijd een bijeenkomst speciaal voor mannen.

Dwangmatig eten

Naar schatting zijn er in Nederland 200.000 mensen die een eetprobleem hebben. Het grootste gedeelte hiervan lijdt aan BED (Binge Eating Disorder, overmatig eten zonder compensatiegedrag) en 25.000 mensen hebben te maken met anorexia en/of boulimia.

Bij OA is iedereen welkom die wil stoppen met dwangmatig eten.

Dit kan zowel onder- als overeten zijn, met of zonder compensatiegedrag.

Dwangmatige eters die voor het eerst een OA-bijeenkomst bezoeken hebben vaak al een lange weg van diëten, overmatig sporten en misschien ook wel professionele hulp achter de rug. Bij een bijeenkomst van Anonieme Overeters komen mensen die lijden aan de ziekte van dwangmatig eten bij elkaar om ervaring, kracht en hoop met elkaar te delen.

OA is een herstelprogramma. Je kan aan de twaalf stappen van herstel werken met hulp van een sponsor (een ervaringsdeskundige uit het programma, die al aan het herstellen is) en gebruikmaken van verschillende OA-hulpmiddelen (zoals bijeenkomsten bijwonen, bellen met andere OA-leden om hen te helpen of als je het zelf moeilijk hebt, en het opstellen van een voedselplan of een actieplan). Op deze manier hebben al duizenden mensen rust gevonden in het eten. Je betaalt geen lidmaatschap of contributie. Het enige vereiste is het verlangen op te houden met dwangmatig eten.

Helma: “Ik at als ik moe was, als ik boos, verdrietig of blij was. Er was altijd wel een reden om (stiekem) te eten. Ik had geen rem, ik was een bodemloze put. Vanaf het eerste moment dat ik een OA-meeting bezocht, voelde ik me thuis. Ik voelde herkenning. Deze mensen hadden rust gevonden in het eten. En de mensen die nog net zo ziek waren als ik, vonden er steun. Door de verhalen die ze vertelden wist ik dat deze mensen, als het om dwangmatig eten ging, net zo gek waren (geweest) als ik. Ze vertelden dat het programma van Anonieme Overeters hen geholpen had. Dat ze rust in hun hoofd hadden en eindelijk weer tijd hadden om echt van het leven te genieten. Ik kreeg weer hoop! En nu ben ik een van de gelukkigen bij wie het eten rustig is geworden.”
Welkom

Van 29 oktober t/m 4 november organiseert Anonieme Overeters Nederland een Open Meeting Week. Tijdens deze week is iedereen welkom om een van de OA-bijeenkomsten bij te wonen. Bijvoorbeeld die in Nijmegen, op dinsdagavond 31 oktober om 19.30 uur in wijkcentrum Titus Brandsma, Tweede Oude Heselaan 386, Nijmegen.

Uiteraard ben je uitgenodigd als je denkt een dwangmatig eter te zijn, maar ook als je dat niet bent, ben je van harte welkom. Mocht deze datum je niet uitkomen, dan zijn ook andere groepen om te bezoeken, ook online. Kijk hiervoor op onze website: www.anonieme-overeters.nl. Als dwangmatig eter ben je natuurlijk altijd welkom en hoef je niet op deze open meeting te wachten om een bijeenkomst te bezoeken!

De Rozet