Alledaags racisme anno 2020 | Big Idea (livestream) antropoloog Philomena Essed
Donderdag 12 november 2020 | 20.00 – 21.00 uur | Online
Radboud Reflects en InScience
Zijn de Black Lives Matters-protesten dit jaar een kantelpunt in de strijd tegen racisme in Nederland? Is er nu momentum voor de structurele verandering die tijdens de eerste antiracismegolf uitbleef? Of was deze zomer niet meer dan een tijdelijke maatschappijbrede bewustwording van racismeproblematiek? Denk mee met antropoloog Philomena Essed over menselijke waardigheid en de lange adem van de antiracismestrijd.
Alledaags racisme
In 1984 publiceerde Philomena Essed het boek Alledaags racisme, dat destijds veel teweegbracht. Ze was een van de eersten die racisme als een Nederlands probleem aankaartte, en haar boek werd een belangrijk onderdeel van de antiracismegolf van de jaren tachtig. Gelijktijdig kreeg ze veel kritiek over zich heen. Hoe kijkt zij aan tegen de tweede antiracismegolf die nu in volle gang is? In hoeverre kunnen we vandaag de situatie in Amerika vergelijken met die in Nederland? Wat zijn haar hoop en verwachtingen voor hoe we in Nederland na dit bewogen jaar verder in gesprek gaan over racisme?
Waardigheid
In het denken van Philomena Essed speelt waardigheid een belangrijke rol. We hebben allemaal behoefte om gewaardeerd te worden. Maar er zit volgens haar ook een grens aan waardigheid: wanneer de een zichzelf meer waard vindt dan een ander. We leven volgens Essed in een tijd waarin we steeds meer spreken in termen van groepen en culturele identiteit, waardoor we onze gedeelde menselijkheid uit het oog verliezen. Staat de waardering van de ander daarmee onder druk? Hoe kijkt Essed aan tegen de toon van het huidige racismedebat? Is daarin nog ruimte voor waardigheid?
Jurist Lisenne Delgado interviewt Philomena Essed, specialist in mensenrechten en onderwijzer en adviseur via Je suis Zenne. Filosoof Josias Tembo, socioloog Patricia Schor en cultureel ontwikkelaar Suus te Braak stellen hun vraag aan Essed via een videoboodschap. Vanzelfsprekend is er ook ruimte voor het publiek om vragen te stellen.
Over de spreker
Philomena Essed is hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies aan de Antioch University in de Verenigde Staten. Van 2004 – tot 2015 was zij plaatsvervangend collegelid bij het College voor de Rechten van de Mens. Tussen 1993 en 2005 was Essed werkzaam als onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. In 1984 verscheen haar eerste boek Alledaags racisme, dat destijds veel teweegbracht en nog steeds actueel is. In 2018 verscheen een nieuwe editie van Alledaags racisme met een voorwoord ter overbrugging van de tachtiger jaren en de huidige tijd. Deze editie bevat ook een toegevoegd hoofdstuk over ‘entitlement’ racisme.
Na decennia van publicaties uitsluitend in het Engels komt er binnenkort nog een boek in het Nederlands, Racismekennis (van Gennep, in druk).
Livestream
Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang voor 12.00 uur op de dag van de lezing een reminder en ontvang na afloop de link naar het verslag van deze livestream in je mailbox. Schrijf je je in na 12.00 uur op de dag van de lezing, dan ontvang je geen reminder van ons. Je kunt hem zelf instellen op ons YouTube-kanaal.
Dit is een programma van Radboud Reflects en InScience – International Science Film Festival Nijmegen.
Duik in de wereld van wetenschap en verken de toekomst tijdens InScience – International Science Film Festival Nijmegen. InScience vertoont de beste wetenschapsfilms van dit jaar. Films die je meenemen naar het diepst van je brein, je blootstellen aan vooringenomen algoritmes en je onderdompelen in wonderlijke ecosystemen. Tijdens het festival ontmoeten filmmakers, topwetenschappers en publiek elkaar online om de nieuwste inzichten te delen die de wereld van morgen vormgeven. De zesde editie van het festival vindt plaats van 11 t/m 15 november online vanuit LUX Nijmegen. Alle films zijn van 11 t/m 22 november te zien op het online platform van Inscience.