Wilt u adverteren?

Een meer circulaire economie (CE) biedt de kans om minder afhankelijk te worden van andere werelddelen voor grondstoffen, om schoner te produceren én het biedt kans op nieuwe innovaties. Juist Nederland is met zijn sterke maakindustrie, innovatieve afvalverwerkende industrie, de logistiek én met onze kennis(instellingen) als geen ander gepositioneerd om hier de lead in te nemen. Zo zetten we Nederland op voorsprong en krijgen we meer controle. Om de vele voordelen van CE te belichten, en ondernemers te helpen met praktische problemen, organiseren VNO-NCW en MKB-Nederland samen met regionale ondernemersorganisaties, het Versnellingshuis en overheden de week van de CE (11 t/m 16 maart). Hieronder een overzicht van alle activiteiten komende week. Bijgevoegd vindt u ook ons nieuwste pamflet over CE met meer informatie.  

 

Tijdens deze 9e editie van de Week van de CE vinden in het hele land komende week events plaats. Zo bezoekt Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, op 11 maart het bedrijf Tarkett in Waalwijk, een circulaire tapijtproducent en koploper op het terrein van circulariteit. Daar wordt samen met Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst van het Versnellingshuis Nederland Circulair ondertekend. Het Versnellingshuis helpt namens o.a. VNO-NCW en MKB-Nederland, MVO Nederland en het ministerie van IenW ondernemers met raad en daad die circulair aan de slag willen. Bijvoorbeeld als ze tegen problemen aanlopen om projecten op te schalen en als ze met ketenpartijen willen gaan samenwerken voor behoud van producten, materialen en grondstoffen. Lees in deze publicatie hoe het Versnellingshuis dit al enkele jaren met succes doet en wat daar allemaal bij komt kijken.

 

Op 12 maart brengt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland een bezoek aan de Green Chemistry campus in Bergen op Zoom. Een mooie locatie voor ondernemers om te werken aan de opschaling van biobased en circulaire innovaties met laboratoria, demoruimtes, enz.

 

Events

Lees hier in detail welke events verder allemaal plaatsvinden komende week. Zo vindt op 12 maart een speciaal webinar over ketenondersteuning plaats met expert Alwin Roest van VNO-NCW en MKB-Nederland. Op 13 maart brengen ondernemers verder een bedrijfsbezoek aan AGF-specialist Van Gelder, koploper in het voorkomen van voedselverspilling. Een initiatief van het netwerk Groene Groeiers van VNO-NCW, in samenwerking met VNO-NCW West. In Alkmaar vindt verder op diezelfde dag het event ‘Hoe organiseer je een duurzaam en toekomstbestendig bedrijventerrein?’ plaats, eveneens van VNO-NW West. Op 14 maart vindt verder de Nationale CE conferentie plaats in Nijmegen. Onder meer Koningin Máxima is hierbij aanwezig evenals onze eigen beleidsexpert Sanne Westra. Koningin Máxima is trouwens de laatste paar jaar zeer actief op het onderwerp circulair ondernemen. Ze was o.a. al op bezoek bij een kringlooponderneming in Breda, Denim Deal partijen, en onlangs bij de opening van een nieuwe sorteerinstallatie van Renewi en bij het circulair ondernemerscollectief Blue City Rotterdam. Koplopers op dit terrein.

 

Circulaire Innovatie Top 20

De regionale verenigingen van VNO-NCW in Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Brabant en Limburg organiseren komende week de landelijke finale van de Circulaire Innovatie Top. Een circulaire challenge waar bedrijven/instellingen hun innovaties in de spotlights zetten. In elke provincie zijn er uit alle inzendingen 20 genomineerden geselecteerd die samen de top 20 per provincie vormen. Hieruit zijn voor de landelijke finale per provincie drie winnaars gekozen.  Een jury kiest op 15 maart uit deze 30 finalisten drie winnaars die een geldprijs ontvangen om hun circulair ondernemerschap verder te ontwikkelen. Daarnaast kunnen bedrijven die meedoen gekoppeld worden aan partners die hen verder helpen met hun innovaties of uitdagingen waar zij tegenaan lopen bij de verdere uitrol. De landelijke finale op vrijdag 15 maart in de Malietoren in Den Haag is te volgen via de livestream op deze website.

 

Groene Groeiers en het Versnellingshuis

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben in 2019 samen met het Ministerie van IenWHet Groene Brein en MVO Nederland het Versnellingshuis Nederland Circulair! opgezet. Het Versnellingshuis biedt ondernemers niet alleen kennis en inspiratie over circulair ondernemen, maar helpt ook bij concrete problemen. VNO-NCW en MKB-Nederland leveren verder een bijdrage aan het stimuleren van circulaire businesscases door jaarlijks minimaal 5 zogenoemde doorbraakprojecten aan te dragen voor het Versnellingshuis. Doorbraakprojecten zijn bedoeld om ondernemers samen in een keten de handen ineen te laten slaan zodat zij gemeenschappelijk en met steun van het Versnellingshuis een hardnekkige circulaire barrière kunnen doorbreken. Voorbeelden hiervan zijn projecten op het gebied van chemische recycling van kunststoffen, circulaire vloerbedekking en circulaire windmolenparken. Ook met het ondernemersnetwerk Groene Groeiers participeren VNO-NCW en MKB-Nederland in het Versnellingshuis. Vanuit dit actieve bedrijvennetwerk wordt o.a. gewerkt aan concrete projecten binnen scale ups, familiebedrijven en multinationals. Van een volledig circulair distributiecentrum tot het benutten van reststromen van voedsel tot duurzame bedrijventerreinen en duurzame woningbouw. Het netwerk koppelt ondernemers aan elkaar voor bijvoorbeeld slimme benutting van reststromen of nauwe samenwerking binnen ketens. Zo ontstaan duurzame, innovatieve business cases, vaak boven-sectoraal.

De Rozet