Wilt u adverteren?

In hoeverre moet klimaatbestendigheid bepalend zijn voor architectuur? In 2023 nodigt ACN (interieur)architecten, kunstenaars en wetenschappers uit om te reflecteren op het thema ‘vorm volgt klimaat’. Deze keer spreekt Jacob Voorthuis, universitair hoofddocent Filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU/e, over klimaatbestendige architectuur. 

“De gebouwde omgeving toont de aanwezigheid van de mens op aarde op indringende wijze.” Centraal in het onderwijs en onderzoek van Jacob Voorthuis staat de relatie tussen architectuur, mens en omgeving, een relatie die in tijden van klimaatverandering een nieuwe dimensie heeft gekregen. Niet alleen moeten gebouwen ons beschutten tegen extremer weer, ook de materialen en energie die ze verbruiken hebben een weerslag op mens en omgeving. 

In het laatste ACN college van 2023 nodigen we Voorthuis uit om te reflecteren op deze dubbele betekenis van architectuur. Onder studenten staat hij bekend om zijn bevlogen en inspirerende colleges, waarin architectuur, kunst en filosofie naadloos tot elkaar komen. Met een architectuur-theoretische en filosofische bril kijkt hij naar de sociale impact van ruimtelijk ontwerp. Ook aan Voorthuis leggen we de vraag voor in hoeverre klimaat vormgeving gaat bepalen in de architectuur van morgen.

Over Jacob Voorthuis

Als universitair hoofddocent Filosofie van de gebouwde omgeving geeft Jacob Voorthuis al jaren memorabele colleges aan de TU Eindhoven, over de relatie tussen ruimtelijke praktijk en ontwerp. Hij is ook verbonden aan de academies van bouwkunst in Groningen, Tilburg en Rotterdam, en initiatiefnemer van The Philosophical Table: a club for thinking about things. Voorthuis studeerde af als kunsthistoricus aan Universiteit Leiden, waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. Ook schreef hij het boek Het ontwerpgesprek, een filosofie van ontwerpen.

——————————————————-

Datum: dinsdag 7 november
Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Locatie: LUX, Nijmegen
Prijs: €7,50 | studenten en sponsoren gratis
Aanmelden sponsoren via info@architectuurcentrumnijmegen.nl

De Rozet