Wilt u adverteren?

In het weekend van 15-17 september 2023 staat Nijmegen in het teken van de historische Waalcrossing waarmee 79 jaar geleden de stad werd bevrijd van Duitse bezetting. Er is een uitgebreid programma met activiteiten voor jong en oud, inclusief een echte Waalcrossing nabij stadsbrug ‘De Oversteek’ op zondag 17 september om 14.00 uur. Bezoek het WOII-kampement, ontdek verhalen en kraak de morsecode met diverse activiteiten langs de wandelroute. De toegang is gratis.

In september is het 79 jaar geleden dat de manschappen van de Amerikaanse 82nd Airborne divisie de Waal overstaken in Nijmegen. Door deze actie werd het mogelijk om de Waalbrug in te nemen en de stad te bevrijden van de Duitse bezetter. Deze historische gebeurtenis die inmiddels in de geschiedenisboeken is opgenomen, heeft voor altijd een band gesmeed tussen de stad Nijmegen en haar bevrijders van de Amerikaanse 82nd Airborne divisie.

79 jaar Waalcrossing is er voor jong en oud, er is van alles te zien en te bekijken. Met interactieve opdrachten voor kinderen, jongeren en gezinnen om meer te leren over de Waalcrossing en de waarde van vrijheid nu. Op het eiland Veur-Lent zijn allerlei activiteiten verdeeld over meerdere locaties, op de hoofdlocatie (Rivierpark Nijmegen Waal) is een heus WOII Kampement waar je een stap terug in de tijd zet. Bezoekers kunnen in het kampement ook heerlijke broodjes hamburger/worst en baksels kopen die in originele W.O.II veldkeukens en veldovens worden bereid.

Tijdens de wandelroute kun je veel beleven en ontdekken, waarbij alle materialen en voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog komen. Re-enactors (deelnemers is authentiek militaire kleding) nemen de bezoekers mee terug in de tijd met de levende geschiedenis en zullen ook diverse demonstraties geven. Doe mee aan de activiteiten, zet bijvoorbeeld een snelle tijd neer op de stormbaan, ontdek de persoonlijke verhalen bij de educatietruck en kraak de morsecode van het evenement. Haal het gratis missieboekje af bij één van de infopunten!

Sta tijdens het weekend stil bij de gebeurtenissen uit de W.O.II, ontdek waarom dit zo belangrijk is geweest voor onze vrijheid vandaag de dag en ga in gesprek met elkaar over hoe eenieder in de samenleving van nu zijn/haar steentje bij kan dragen om de kostbare vrijheid te behouden.

Op de website www.waalcrossingnijmegen.nl vind je het complete programma en handige informatie over parkeren en bereikbaarheid.

Een evenement dat je niet mag missen!

Toegang is gratis

Locatie: Rivierpark Nijmegen Waal (Ossenwaardpad)

Wanneer: 15 t/m 17 september

Openingstijden:

15 sept voor schoolklassen

16 en 17 september van 10:00-17:00 uur open voor publiek

Parkeren: P+R Nijmegen Noord

Bereikbaarheid/plattegrond: Zie website

Website: www.waalcrossingnijmegen.nl

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Gelderland, V-Fonds en Gemeente Nijmegen en de inzet van ruim 250 vrijwilligers!

De Rozet