Wilt u adverteren?

Burgemeester Bruls opent op zaterdag 30 september om 13.00 uur op de Grote Markt de Najaarskermis die dit jaar 750 jaar bestaat in Nijmegen. Tot en met 8 oktober is er van 13.00 – 23.00 uur kermis met bijna 100 attracties op de Grote Markt, Waalkade en Lindenberghaven. In het weekend sluit de kermis om middernacht. Er zijn gedurende de hele week extra activiteiten om het jubileum te vieren zoals een miniatuurkermis, een expositie, straattheater en basisschoolkinderen kunnen een kortingsmunt krijgen.

Extra activiteiten
Zaterdagmiddag 30 september worden er feestnummers gespeeld op het carillon van de St. Stevenskerk. Er is gedurende de hele week een miniatuurkermis te bezichtigen in een container en een expositie op panelen bij het bloemenwapen onderaan de Voerweg. Er is vuurwerk op zaterdagavond 30 september (21:30 uur, Waalkade), tijdens de kermisweekenden is er straattheater verspreid over de locaties in de stad en ook komt er een kermis-kerkmis door Aalmoezenier Welzenes (op zondag 1 oktober om 11:00 uur bij de botsauto’s). Op zaterdagmiddag 7 oktober (13.00-15.00 uur) is er een prikkelarme kermis op De Grote Markt, Kelfkensbos en Waalkade. Het geluid staat dan op laag niveau en er zijn geen licht- en geluidseffecten.

Kermismunt
Basisschoolkinderen krijgen na inleveren van een kleurplaat die zij op de basisscholen ontvangen een kermismunt (€ 1 korting). Inleveren kan bij de miniatuurkermis bij het bloemenwapen onderaan de Voerweg.

Geschiedenis
In Nijmegen hebben we al een lange geschiedenis met het organiseren van kermissen, de kermis is het oudste evenement van de stad. De Nijmeegse kermis vindt haar oorsprong in de festiviteiten die plaatsvonden na de inwijding van de St. Stevenskerk in 1273. Oorspronkelijk was het een jaarlijkse mis, die steeds meer het karakter kreeg van een jaarmarkt. Omdat deze markt tevens de afsluiting vormde van de oogstwerkzaamheden, werd het een week van ontspanning voor iedereen.

Bereikbaarheid en markt
Woningen en bedrijven bij Kelfkensbos en op de Waalkade zijn tijdens de kermis gewoon bereikbaar voor alle verkeer. De marktkramen staan op 1, 3 en 8 oktober op de rijbaan bij Kelfkensbos. Dat betekent dat de weg dan is afgesloten vanaf Parkeergarage Kelfkensbos voor gemotoriseerd verkeer op 1, 3 en 8 oktober van 7:00 tot 17:00 uur, ook voor de bussen. De parkeergarage Kelfkensbos is bereikbaar. Volg de omleidingsborden via Gerard Noodtstraat – Hertogplein – Hertogstraat – Voerweg en omgekeerd.

De Rozet